Goed doorstaan

'Scandinavië en Nederland komen economisch als beste uit coronacrisis'

16 december 2020 02:32 Aangepast: 16 december 2020 06:56
Lege kantoren door de coronamaatregelen, maar toch kan er worden doorgewerkt. Beeld © ANP

Nederland slaat zich goed door de coronacrisis heen en komt er economisch sterk uit. Alleen Finland, Zweden en Denemarken doen het nog beter. Onze geavanceerde digitale economie en goede sociale voorzieningen zorgen dat we snel herstellen van financiële klappen.

Dat is de verwachting van het World Economic Forum (WEF), die de economieën van 37 landen in een rapport vergeleken heeft. Volgens het WEF zijn Scandinavische landen het beste in staat om zich door deze crisis heen te slaan. Finland staat op één, gevolgd door Zweden en Denemarken.

Goed herstel

Nederland staat op de vierde plaats. Ook China en Nieuw-Zeeland, waar het coronavirus volledig verdwenen is, zullen gemakkelijk herstellen van de financiële klappen. In de top tien staan ook België, Duitsland, Frankrijk en Israël. Het WEF heeft alleen landen vergeleken waar het genoeg informatie over kon verzamelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Economie flink hersteld, maar tweede golf zorgt voor nieuwe terugval

Dat Nederland het zo goed doet, komt vooral door onze geavanceerde digitale economie. Doordat veel Nederlanders digitale vaardigheden hebben, kan de economie al thuiswerkend in de lucht worden gehouden.

'Robuust sociaal vangnet'

Ook heeft Nederland volgens de onderzoekers een 'robuust sociaal vangnet', betrouwbare publieke instanties en goede gezondheidszorg.

Landen die ervaring hebben met voorgaande epidemieën zoals SARS staan er beter voor om goed uit de coronacrisis tevoorschijn te komen. Nederland scoort op vrijwel alle kenmerken relatief hoog.

Bekijk ook: aan massale coronatesten hangt een flink prijskaartje

Het duurde even, maar inmiddels kunnen we in Nederland grootschalig testen op corona. Maar de XL-testlocaties, testkits, gebruik van laboratoria en inzet van GGD-personeel kostennatuurlijk wel geld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore