Ga naar de inhoud
Meer migratie

Bevolkingsgroei Nederland zet door: 18 miljoen inwoners in 2026

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Door de coronacrisis groeit de bevolking van Nederland dit jaar veel minder hard dan afgelopen jaren, maar de komende jaren zet de groei onverminderd door. Volgens het CBS leven er over zes jaar zo'n 18 miljoen mensen in Nederland. In 2063 telt Nederland 20 miljoen inwoners.

Dat blijkt uit prognoses van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit jaar zullen er naar verwachting zo'n 63.000 inwoners bijkomen in Nederland. Dat is een halvering van de bevolkingsgroei vorig jaar, toen er 126.000 mensen bijkwamen.

Drukker,
Lees ook:
Drukker, diverser en grijzer: zo ziet Nederland eruit in 2050

Meer overlijdens

De bevolking groeide dit jaar minder hard door de coronacrisis. Er overleden tijdens de eerste golf buitengewoon veel mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Daarnaast nam de migratie af, vooral door de vele reisbeperkingen.  

Toch was in de herfst al te zien dat de migratie weer toenam en volgens de statistici zet die groei de komende jaren door. De komst van een vaccin en opgeheven reisrestricties zullen de migratie doen toenemen. Al is er ook een kanttekening, stellen de onderzoekers: "De stijgende werkloosheid zal naar verwachting wel nog de toename van de arbeidsmigratie in 2021 beperken".

Betere behandelmethoden 

Volgend jaar neemt het aantal sterfgevallen door het coronavirus waarschijnlijk ook af. Dat komt door betere behandelmethoden en vaccinatie. Bekijk hier hoe die vaccinatie volgend jaar in zijn werk moet gaan: 

Zo wordt Nederland volgend jaar ingeënt tegen corona

00:42
Het eerste vaccin wordt begin januari geleverd en kort daarop begint de inentingscampagne. Anita Sara Nederlof vertelt wat we nu al weten.

Zorg uitgesteld

Het CBS houdt er wel rekening mee dat er tijdelijk meer mensen overlijden omdat zorg is uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus. "Daar staat echter tegenover dat er onder de coronadoden relatief veel kwetsbare mensen zijn die anders mogelijk op korte termijn door een andere ziekte zouden zijn overleden", vertellen de onderzoekers.

Hoewel het om een prognose gaat en dus niet om een precieze voorspelling, verwacht het CBS dat Nederland in 2026 zo'n 18 miljoen mensen telt. In 2038 moeten dat er ongeveer 19 miljoen zijn en in 2063 zal Nederland zo'n 20 miljoen inwoners hebben.

Migratieachtergrond

De bevolking stijgt in eerste instantie omdat de levensverwachting van Nederlanders de komende jaren langer wordt. In 2040 is een kwart van de bevolking 65 jaar of ouder. Daarnaast stijgt de bevolking door migratie. In 2070 verwacht het CBS dat 42 procent van de Nederlanders een migratieachtergrond heeft. Nu is dat nog zo'n 25 procent.