Startdatum 4 januari

RIVM: nog niet te zeggen of vaccineren eerder kan

15 december 2020 15:57 Aangepast: 15 december 2020 16:23
Beeld © Getty

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat besluit wanneer de vaccinatiecampagne kan beginnen, heeft een eerste reactie gegeven op het nieuws dat het coronavaccin Pfizer mogelijk al eerder wordt goedgekeurd dan gepland.

Het EMA, het Europees Geneesmiddelen Agentschap, werkt aan het sneller goedkeuren van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. In een persbericht zegt het EMA dat op 21 december het besluit moet gaan vallen. 

4 januari

Of daarmee het vaccineren ook eerder kan beginnen, valt volgens een woordvoerder van het RIVM nog niet te zeggen. "Het nieuws is nog te vers, de start van de campagne hangt van meer af dan goedkeuring", zegt de woordvoerder.

Alles is er volgens minister De Jonge van Volksgezondheid op gericht om in de week van 4 januari 2021 te beginnen met vaccineren. Volgens planning worden ouderen, kwetsbare mensen en zorgmedewerkers als eerste gevaccineerd.

Hoe veilig een supersnel coronavaccin is, leggen we uit in deze video.

Het EMA had eerder aangegeven dat het uiterlijk op 29 december uitsluitsel zou willen geven over het Pfizer-vaccin.

Een woordvoerder van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, dat voor Nederland in het EMA zit, zegt tegen RTL Nieuws dat er inderdaad een extra bijeenkomst is op 21 december en dat er mogelijk dan al goedkeuring komt.

Voor kerst

Ook blijft het eerder geplande overleg op 29 december staan, omdat er na de 21ste nog vragen kunnen zijn over de kwaliteit, de veiligheid en de werkzaamheid van het vaccin. "Het is naar voren geschoven, omdat er aanvullende gegevens door Pfizer zijn aangeleverd."

Het laatste woord over de toelating is aan de Europese Commissie. Volgens de commissie wordt het vaccin nog vòòr kerst toegelaten als het EMA het vaccin maandag goedkeurt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Jonge: hard gewerkt aan start vaccinaties, volgende week meer informatie

Een woordvoerder van Pfizer zegt tegen RTL Nieuws dat het bedrijf 'in theorie kan leveren zodra er goedkeuring van het EMA is'. "Dat zal naar alle lidstaten tegelijk zijn. Hoe dat dan in Nederland verdeeld wordt, is aan het RIVM. En ook vanaf wanneer het in Nederland verdeeld wordt."

Het ministerie van VWS zegt in een eerste reactie de berichtgeving gezien te hebben. "We brengen nu in kaart wat dat betekent voor de planning", zegt een woordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drie zorgmedewerkers over misschien/wel/niet vaccineren tegen corona

Nederland zou aanvankelijk één miljoen doses van het Pfizer-vaccin krijgen in de eerste week van januari, maar het bedrijf kan nog niet direct zoveel produceren als het bedrijf eerder had verwacht. Daarom krijgt Nederland op korte termijn ongeveer een half miljoen doses.

Voor een goede bescherming zijn twee prikken per persoon nodig. Volgens de makers is het vaccin voor 95 procent effectief. In het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten is het vaccin van Pfizer en BioNTech al goedgekeurd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore