Hij kan de route dromen

Floor ging 18 keer naar de teststraat: 'Je wordt er tureluurs van'

15 december 2020 13:04 Aangepast: 15 december 2020 14:58
Een coronateststraat in het Brabantse Helmond. Beeld © ANP

Weer aansluiten in een rij wachtende auto's en fietsers, weer je paspoort laten zien, weer een wattenstaafje in je keel en neus, en weer wachten op de uitslag. Floor Drost ging gisteren voor de achttiende keer dit jaar naar een coronateststraat in Amersfoort, met een van zijn zes zoons. "Ik ken de route inmiddels uit mijn hoofd."

Drost (54) heeft zes zoons van 17, 16, 13, 12 , 10 en 5 jaar oud. Zijn zoon van 16 is het vaakst getest: 5 keer. Zelf is hij ook een keer getest. Alle uitslagen waren negatief. Hoewel hij wél corona heeft gehad. "In juni kreeg ik een hartinfarct. Toen werden antistoffen in mijn bloed gevonden. Maar ik heb niks van corona gemerkt."

Wekelijkse kost

Al aan het begin van de coronacrisis was het raak met een bezoek aan de teststraat, vertelt Drost, maar sinds het najaar is het bijna wekelijkse kost.

Drost heeft namelijk twee zoons op de basisschool en vier op de middelbare. Hij krijgt wekelijks berichten vanuit school. "Dat er een leraar positief is getest, dat er corona in de klas is aangetroffen. En dat thuisblijven wordt geadviseerd. Als iemand vervolgens een positieve testuitslag krijgt, wordt ook testen geadviseerd."

Vijf van de zoons van Floor. Vijf van de zoons van Floor.

Dat betekent overigens niet dat het hele gezin steeds thuis moet blijven, ook niet als één van de zoons getest is. "Dat advies krijgen we niet van de GGD."

Auto-immuunziekte

Wat Drost extra alert en voorzichtig maakt: voor één van zijn zoons kan corona fataal zijn. Hij heeft een auto-immuunziekte. Dat wil zeggen: zijn lichaam maakt antistoffen aan tegen zijn eigen lichaam.

"Daarom zijn we in het voorjaar, toen er minder bekend was over het virus, met het hele gezin in quarantaine gegaan. Ergens diep in de bossen. Het is niet zeker dat mijn zoon erdoorheen komt als hij corona krijgt. Voorkomen is beter dan genezen."

Zo belandde Drost dus al 18 keer in de teststraat. "Ik ga niet zeggen dat het is als boodschappen doen, want zo frequent is het nog niet. Maar ik ken de route naar de teststraat uit mijn hoofd. Het is een gebed zonder einde. Je moet je voorstellen dat je bent getest, dat is negatief en twee weken later begint het hele circus van voorafgaan."

Drost noemt het 'een beetje onwerkelijk'. "Ik krijg steeds appjes en berichten van school: er moet weer getest worden. Het is waardeloos dat je dat voor de achttiende keer moet doen. Je wordt er tureluurs van. Weer een wattenstaaf flink achterin je neus."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat is de rol van scholieren bij de verspreiding van corona?

'Beetje gefriemel'

Zijn zoons zien het probleem niet zo. "Ze vinden het een beetje gefriemel. Voor zover ik weet, is het voor hen geen onoverkomelijke traumatische ervaring." Hoewel zij de komende tijd, met de sluiting van de scholen, qua testen misschien wat meer rust krijgen. "Als iedereen binnen moet blijven, is de kans op besmetting laag."

Zo werkt sneltest corona: staafje in je neus, uitslag na kwartier

Er zijn intussen betrouwbare sneltests voor het coronavirus verschenen. Hier zie je hoe één van die tests in zijn werk gaat. Nederland heeft er intussen een groot aantal ingekocht.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore