Ga naar de inhoud
Dikke van Dale

Anderhalvemetersamenleving is het woord van het jaar

Beeld © ANP

Het woord van het jaar is 'anderhalvemetersamenleving'. Dat maakte uitgever Van Dale bekend. De term kreeg 29,8 procent van de stemmen en won daarmee van fabeltjesfuik (11 procent) en viruswappie (10,6 procent).

Uiteraard heeft het woord van het jaar te maken met de coronapandemie. Veel van de twintig genomineerde woorden hadden te maken met de gevolgen van de coronacrisis.

Definitie 'anderhalvemetersamenleving'

Dit is de officiële definitie van de Anderhalvemetersamenleving: "Een samenleving die zo is ingericht dat burgers in de publieke ruimte en in publiek toegankelijke locaties ten minste anderhalve meter afstand tot anderen kunnen bewaren, m.n. ter voorkoming van virusepidemieën."

Coronawoorden

De hele top 3 bestond uit woorden die met corona te maken hebben. 'Fabeltjesfuik' (mensen die steeds verder in complottheorieën verstrikt raken) en 'viruswappie' (scheldwoord voor iemand die de ernst van de coronapandemie ontkent) eindigden achter de winnaar.

In totaal werd er ruim 12.000 keer keer gestemd op de woorden die Van Dale had genomineerd voor de verkiezing. In deze video maakte de hoofdredacteur van Van Dale de winnaar bekend:

Vorig jaar werd het woord boomer gekozen tot woord van het jaar. Dat woord was wel een overtuigendere winnaar: 42 procent van de stemmers koos ervoor. Een jaar eerder ging de titel naar het woord blokkeerfries.

In België werd met een overgrote meerderheid van 53,3 procent van de stemmen het woord knuffelcontact verkozen tot het woord van het jaar. Van Dale omschrijft knuffelcontact als persoon, buiten de eventuele leden van je gezin, met wie je nauw (fysiek) contact mag hebben, met name tijdens de coronacrisis.

Oké,
Lees ook:
Oké, boomer! 'Boomer' is verkozen tot woord van het jaar