Olympische Spelen lonken

Voormalig kettingroker wint marathon: 'Ik dacht, misschien moet ik eens gaan trainen'

14 december 2020 16:22 Aangepast: 14 december 2020 18:13
Björn Koreman wint de marathon van Wenen in een tijd van 2.11.07. Beeld © Alfred Nevsimal/Austrian Athletics

Soms heb je van die verhalen dat je denkt: hoe is het mógelijk. Björn Koreman (29) en zijn familie kunnen het ook nauwelijks geloven. Gisteren liep hij zijn tweede officiële marathon ooit - en won. En dat niet alleen, hij rende zo hard dat-ie zelfs onder de olympische limiet uitkwam. Een ticket voor de Spelen lonkt. En dan te bedenken dat diezelfde Björn een paar jaar geleden nog dronk en rookte alsof het een lieve lust was.

"Ik geloof het nog steeds niet helemaal", zegt een lachende Björn aan de telefoon vanuit Oostenrijk. "Het is redelijk onwerkelijk. Alles klopte gisteren gewoon."

2 uur en 11 minuten deed-ie over de 42,195 kilometer in Wenen. Een persoonlijk record. Hij hoort direct bij de beste hardlopers van Nederland. "Het is echt ongelooflijk. Na de finish belde ik met het thuisfront via de groepswhatsapp. Iedereen was aan het huilen. Ze zaten zó met spanning thuis."

'Bij de finish had ik al 600 appjes'

Zijn familie had tijdens de wedstrijd via de computer naar de tussenstanden gekeken. "Ze zaten echt zo in spanning. Ik dacht dat heel weinig mensen het in Nederland mee hadden gekregen, maar toen ik over de finish kwam had ik al 600 appjes. Ik denk dat ik de hele week nodig heb om alles te beantwoorden."

Huilen deden ze dus. Van blijdschap, opluchting misschien. "Mijn familie weet ook waar ik vandaan kom natuurlijk. Dat is extra leuk."

Want de prestatie van Björn is opvallend te noemen. Het plaatje is meestal zo: een hardloper begint zijn carrière als tienjarige bij atletiek. Die gaan dan kogelstoten en hordelopen, legt hij uit. "En dan kies je op een gegeven moment voor de meerkamp of een specifieke discipline zoals hardlopen. Bij mij is dat allemaal niet het geval geweest." Hij heeft wel op handbal gezeten. "Daar was ik vooral goed in het zo snel mogelijk naar de andere goal rennen."

Björn Koreman. Björn Koreman.

Waar hij in die tijd ook goed in was: in de kroeg rondhangen. Een kettingrokende kroegtijger, omschreef NRC Handelsblad 'm vorige week. Een pakje per dag ging erdoorheen. Hij zat in de disco 'tot de haan kraaide'.

Totdat hij op zijn 21ste met zijn ouders op het terras zat. "Mijn vader zei dat hij mee ging doen aan de Singelloop in Breda, de tien kilometer. Ik zei: nou, dan doe ik wel de vijf kilometer. Toen rookte en dronk ik nog. Ik liep 'm in 20 minuten. Was op zich leuk, ik werd 60ste of zo van een paar duizend man", vertelt hij nonchalant.

'Ik dacht: misschien moet ik vaker trainen'

De volgende keer deed Björn weer mee. Toen had hij wél getraind. Nou ja, wat je trainen noemt. "Twee of drie keer. Ik liep nog een minuut harder. Ik dacht: misschien moet ik toch iets vaker gaan trainen."

Hij wist eigenlijk helemaal niet hoe dat precies werkte. Wat is nou een goed trainingsschema? "Ik rookte ook gewoon nog steeds, maar ik haalde al wel 17.50 op de vijf kilometer. Met dus nog steeds een heel ongezonde levensstijl. Toen besloot ik te stoppen met roken en zag ik echt een flinke progressie. Ik liep ik al snel 15.50 op diezelfde vijf kilometer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verslaafd, geknakt en weer opgestaan: dit is het verhaal van ex-gebruiker Piet

Snelste Nederlander

Ook op langere afstanden blijkt Björn het hoge tempo te kunnen volhouden. Anderhalve maand geleden deed hij - als amateur - mee aan de halve marathon van Dresden. Tijd: 1.02,44. De snelste Nederlander van het jaar.

En dan weten journalisten 'm te vinden. Die rakelen zijn ongezonde levensstijl van vroeger op. Ergens snapt hij dat wel. "Ja, dat wordt heel vaak benadrukt. Ik kijk liever naar de toekomst, daar heb ik meer aan dan blijven hangen in het verleden. Ik merk wel dat heel veel mensen zich herkennen in het verhaal, ik krijg veel positieve reacties. Dat mensen ook hebben gerookt en ermee zijn gestopt. Dat ik mensen inspireer, dat vind ik prima. Dat is wel leuk."

Björn Koreman (links) in actie in 2017. Björn Koreman (links) in actie in 2017.

Het verleden kun je niet veranderen, zegt hij. Spijt van zijn keuzes van toen heeft hij sowieso niet. "Ik denk juist dat het verleden mij heeft gemaakt tot de persoon die ik nu ben."

Vrienden van toen spreekt hij niet meer. Dat was een 'andere tijd'. Hij heeft nu een nieuw leven opgebouwd. Zijn beste vrienden komen nu uit hardloopwereld. En die zullen met ontzag kijken naar zijn prestatie.

'Het blijft afzien'

Die is 'm overigens niet in z'n koude kleren gaan zitten. "Ik voel wat ik gisteren gedaan heb, zeg maar. Het blijft een marathon. Je gaat heel diep. Het blijft afzien. Tijdens de laatste drie kilometer liep ik al met kramp. Ik dacht, als ik één seconde harder ren, dan schiet het in mijn been."

Daarom heeft hij besloten om niet direct vandaag al het lange stuk naar Nederland te rijden. Een hele dag in de auto zitten doet z'n lijf geen goed.

Björn vlak na zijn overwinning in Wenen. Björn vlak na zijn overwinning in Wenen.

Over stilzitten gesproken: Björn werkt fulltime als accountmanager bij een bedrijf dat frisdranken bezorgt bij de horeca. Die branche ligt door corona al een tijd stil. Voor hardloper Björn eigenlijk helemaal niet zo vervelend, al was het niet makkelijk om een marathon te vinden die doorging.

De Atletiekunie kan Björn Koreman toevoegen aan het lijstje Nederlanders die de marathon onder de olympische limiet hebben gelopen. Naast Björn zijn dat Adbi Nageeye, Bart van Nunen en Frank Futselaar. Klein probleempje: er mogen drie mannen worden uitgezonden. "We hebben het de Atletiekunie moeilijk gemaakt."

Appje van de bond

Vandaag heeft hij nog een telefonische afspraak met de bond. Die hadden óók een appje gestuurd. "Die had ik er al tussenuit gevist", lacht Björn.

De andere appjes gaat hij rustig lezen. "Het is allemaal nog heel vers en onwerkelijk. Het moet nog een beetje indalen. Voorlopig ga ik hiervan genieten en hopen dat de spierpijn snel verdwijnt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Nunen en Futselaar lopen limiet in marathon Valencia

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore