Ga naar de inhoud
Zoek op

Is het aantal misdrijven in jouw woonplaats gestegen?

In 787 woonplaatsen is het aantal misdaadzaken met een hoge impact op slachtoffers, zoals inbraken en overvallen, het afgelopen jaar toegenomen. Hoewel de landelijke cijfers wel iets lager zijn, is de daling door corona niet zo sterk als experts hadden verwacht.

RTL Nieuws vergeleek cijfers van de politie over zogeheten High Impact Crimes tot en met november van dit jaar met de cijfers in dezelfde periode vorig jaar. High Impact Crimes als overvallen, inbraken en straatroven zijn voor de politie een belangrijk speerpunt, omdat ze grote invloed hebben op het veiligheidsgevoel. Niet alleen bij het slachtoffer, maar ook bij de directe omgeving.

Ontwikkeling per woonplaats

Bij ruim een kwart van de totaal 2500 woonplaatsen was er het afgelopen jaar een stijging te zien. Benieuwd hoe de misdrijven met een grote impact zich in jouw woonplaats ontwikkelden? Zoek het hier op.

Niet alleen kleine dorpen

De stijging van misdrijven met een grote impact vinden zowel in kleine als in grotere steden plaats. Voorbeelden zijn Enschede en Vlaardingen. Jasper van der Kemp, criminoloog bij de Vrije Universiteit van Amsterdam, vraagt zich af waarom juist dit jaar de cijfers in de ene woonplaats stijgen en in de andere dalen. 

"Per woonplaats verschilt het mogelijk nogal hoe een coronamaatregel als bijvoorbeeld thuiswerken invloed heeft. De ene woonplaats heeft wellicht meer sociale controle, omdat meer mensen thuiswerken", aldus Van der Kemp. Op dit moment is hij bezig om deze variaties te onderzoeken.

Gevoel van veiligheid

Het CBS heeft via een enquête onderzoek gedaan naar het gevoel van veiligheid onder slachtoffers van High Impact Crimes in 2019. Hieruit blijkt dat personen die de afgelopen twaalf maanden slachtoffer waren, zich nog lang onveilig voelen in hun eigen buurt. Zo voelde 43 procent van de ondervraagde slachtoffers zich onveilig in hun eigen buurt. Terwijl het percentage van niet-slachtoffers op 13 procent lag.

Slachtoffers hebben daarnaast sneller het gevoel nog een keer slachtoffer te zijn. Ruim vier op de tien slachtoffers is zelfs bang om nog een keer een woninginbraak mee te maken. 

Angst dat ze terugkomen

Dat een High Impact Crime diepe sporen nalaat, weet ook Jacobien Stel-Deelder. "Ik durfde ons huis niet meer uit, uit angst dat de inbrekers terug zouden komen." Lees hieronder het verhaal van Jacobien.

De
Lees ook:
De impact van een inbraak: 'Ik durfde mijn huis niet meer uit'

Sterkere daling voorspeld

Jasper van der Kemp had dit jaar een sterkere daling voorspeld bij de impactvolle delicten. Woninginbraken nemen dit jaar bijvoorbeeld weer af, maar dat is in lijn met de jaren ervoor. "Inbraken vinden nog steeds plaats, zelfs tijdens de coronacrisis. Datzelfde geldt voor straatroof. Dat de daling niet sterker is, lijkt te suggereren dat er dit jaar nog meer dan genoeg mogelijkheden zijn. Dat is opvallend."

Verantwoording

Voor het onderzoek zijn de gegevens van de politieregistraties gebruikt. Alle misdrijven in Nederland zijn geanalyseerd, waarna de delicten met een hoge impact zijn uitgelicht. Wil je weten wat er precies onder een delict valt? Check dan hier de definities van de politie.

Het CBS heeft via een enquête aan 135 duizend mensen gevraagd hoe veilig ze zich voelen in hun eigen buurt. Bekijk hier hoe de enquête is vormgegeven.

Bekijk ook: Dader van inbraak Andrea keek in de camera, maar werd nooit gepakt

02:28
Eerder spraken we met Andrea over de inbraak in haar huis. Bij haar werd in 2012 voor 20.000 euro buit gemaakt. De dader keek recht in de beveiligingscamera, maar werd nooit gepakt.