Ga naar de inhoud
Sluiting op komst

Winkeliers angstig voor nieuwe maatregelen, en dus zijn ze nu langer open

Drukte in de Kalverstraat, eind november. Beeld © ANP

De angst van veel winkeliers wordt werkelijkheid. Na vanavond zijn niet-essentiële winkels tot 19 januari dicht. En dus zijn veel winkels vandaag langer open. "We hebben kerstballen en kerstversiering, hoe raken we dat later nog kwijt?"

Vuurwerkhandelaren, speelgoedwinkels, kappers, interieurzaken, veel winkeliers verruimen vandaag de openingstijden van hun zaak. Ook Anna de Lanoy Meijer, eigenaar van Anna + Nina in Amsterdam. Ze is best angstig voor de toespraak van Rutte vanavond.

Omzet in december stuk hoger

Want in de zaak van De Lanoy Meijer liggen nog veel kerstballen, versieringen en tafeldecoraties. "De omzet is in december drie keer hoger dan in normale maanden. Het was al een zwaar jaar, dit is wel weer een nieuwe klap", zegt ze.

Ook verschillende kappers die vaak op maandag dicht zijn, gaan vandaag open:

Normaal zouden de winkels van Anna + Nina om 13.00 uur open gaan en om 18.00 uur sluiten, nu zijn ze open van 10.00 uur tot 20.00 uur. Alles om zoveel mogelijk spullen nog kwijt te raken. "We doen wat we kunnen. Veel mensen hebben al aangegeven dat ze toch nog wel even langs willen komen."

'Winkel vol met vuurwerk'

In Hattem bij Zwolle is er vandaag wat langer dan normaal vuurwerk te halen bij Souman Vuurwerk. Van 9.00 uur tot 20.00 uur zijn ze open. "We hebben de winkel volgelegd met vuurwerk en veel mensen moeten hun bestellingen nog afhalen", zegt Jan Souman van de zaak.

Premier
Lees ook:
Premier Rutte geeft om 19.00 uur toespraak over coronamaatregelen vanuit Torentje

Souman had juist extra categorie 1-vuurwerk ingekocht, zoals sterretjes en wondertollen, omdat ander vuurwerk al was verboden. Wat hij hoopt? Dat hij als afhaalpunt de spullen alsnog kan verkopen, of een drive-thru kan inrichten. Nog een hoop vragen voor vanavond dus.

Wat kan er wél?

Souman en De Lanoy Meijer zijn slechts twee voorbeelden in een lange rij winkeliers die hun deuren langer opendoen. Want wat gebeurt er na vanavond? Ze weten het niet. "Ik hoop gewoon dat ze nog kijken naar wat we wél kunnen doen", zegt Lanoy Meijer.

Bekijk ook: Net als in Duitsland strengere regels? 'Als het nodig is, is het nodig'

00:54
Veel Nederlanders vinden het logisch dat er strengere regels aankomen.

Christien van Dokkum is met haar interieur- en cadeauwinkel Pop-up Gaard in Utrecht normaal helemaal niet open op maandag. Vandaag wel. "Gisteravond toch maar besloten vandaag open te zijn", zegt ze. "Ik blijf ook langer open, van 12.00 tot 20.00 uur. Want wie weet is het morgen afgelopen."

'Paar uurtjes langer'

De onzekerheid is ook groot bij speelgoedwinkel De Uitkomst in het Limburgse Echt. "We vrezen toch een tijdelijke lockdown. Daarom vandaag een paar extra uurtjes langer open!", schrijven ze op Facebook.

Andere zaken vrezen niet meer, maar zijn eigenlijk al zeker van een sluiting. The Wine Adventure in Putten opent daarom om 13.00 uur de deuren. "Zodat iedereen nog zijn favoriete wijn kan ophalen voor de feestdagen."