Ga naar de inhoud
'Eerst praten'

Opnieuw boerenacties, distributiecentrum Jumbo Breda geblokkeerd

Boeren bij de woning van Jumbo-topman Van Eerd Beeld © SQ Vision

Zeker honderd trekkers blokkeren het distributiecentrum van Jumbo in Breda. Dat zegt een van de boeren die deelneemt aan de actie.

"Wij blijven hier staan totdat iemand naar buiten komt om met ons te praten", zegt de boer bij Omroep Brabant. Volgens de demonstrant blijven de medewerkers van Jumbo vooralsnog binnen. De boeren zeggen dat ze alleen vrachtwagens tegenhouden en dat personenauto's er gewoon langs kunnen.

Gesprek met Jumbo-topman

Een demonstratie bij een distributiecentrum in Veghel zou zijn gestaakt na bemiddelend optreden van de politie. Daarop trokken enkele boeren naar het huis van Jumbo-topman Van Eerd, waar 'een kwartier met elkaar hebben gepraat'. "Het was een goed gesprek", zegt een boer tegen Omroep Brabant.

Acties afgeraden

De actiegroep Farmers Defence Force (FDF) zei gisteren op de website dat het boeren afraadt om actie te voeren bij leden van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), zoals Jumbo. 

"FDF wil niet dat demonstranten persoonlijk het risico lopen om door CBL of haar leden te worden aangesproken tot vergoeding van eventuele schade." Woordvoerders van FDF en Agractie wisten vanochtend niets af van de actie in Breda.

Daar
Lees meer
Daar zijn de boeren weer, wat willen ze (van de koning)?

Onlinebestellingen niet bezorgd

Doordat boze boeren vrijdag en zaterdag distributiecentra van Albert Heijn en Jumbo hebben geblokkeerd, zijn duizenden onlinebestellingen van klanten niet bezorgd. Ook ontbreken er producten in supermarkten van Albert Heijn.

Volgens Farmers Defence Force ging het om spontane acties van individuele boeren. Wel had de actiegroep de supermarkten een ultimatum gesteld, dat donderdag was afgelopen.

FDF had geëist dat supermarkten 3 procent van hun omzet zouden afdragen aan de coöperatie Farmer Friendly. Daarnaast zijn ze boos over een akkoord dat het kabinet sloot met de oppositie over de stikstofwet. In 2035 moet de stikstofuitstoot gehalveerd zijn, volgens de boeren een onhaalbaar doel.

Duizenden
Lees meer
Duizenden supermarktklanten zonder boodschappen door boerenprotest

Stikstof

Stikstof legt duizenden projecten stil, en boeren en bouwbedrijven raken ervan in de stress: stikstof. Maar wat is de oorzaak van de stikstofcrisis? En wat is stikstof nou eigenlijk precies? Presentator Daphne Lammers dook de chemieboeken in en legt het je allemaal uit.

Gevaarlijk voor mens én natuur: alles wat je moet weten over stikstof

03:18

Hebben ze een punt?

Boeren blokkeerden dit weekend al eerder de vrachtwagens van supermarkt Jumbo. Ze willen een eerlijker prijs voor hun voedsel. Maar hebben ze een punt? We leggen het je hieronder uit.

Boeren claimen omzet van supermarkten: hebben ze een punt?

03:20