Anoniem

Oud-student schenkt tientallen miljoenen aan Groningse universiteit

14 december 2020 07:55 Aangepast: 14 december 2020 12:46
Studenten in het Forumgebouw in Groningen Beeld © ANP

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een enorme meevaller gehad. Een oud-student heeft eind oktober een groot bedrag geschonken.

Het gaat om 35 miljoen euro, en de verwachting is dat in de nabije toekomst nog meer geld wordt ontvangen, meldt de RUG.

Anoniem

De goede gever wil anoniem blijven. Het geld moet wel ten goede komen aan wetenschappelijk onderzoek.

Collegevoorzitter Jouke de Vries zegt blij en dankbaar te zijn. "Het is in onze historie niet eerder voorgekomen dat een alumnus zo’n enorm bedrag heeft nagelaten ten gunste van wetenschappelijk onderzoek. Het biedt ons de kans om substantieel te investeren in fundamenteel en toegepast onderzoek. Daarnaast kunnen we jonge, ambitieuze academici de kans geven om hun wetenschappelijke carrière verder vorm te geven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Met miljardenschenking aan stichting helpt Soros vooral zichzelf

Wens gerespecteerd

De donateur heeft zelf de eerste bestemming bepaald voor de schenking: het Groningen Cognitive Systems and Materials Center (CogniGron) krijgt de beschikking over een bedrag van 30 miljoen euro.

"Om onze dankbaarheid voor de schenking te tonen hadden we graag het CogniGron-centrum willen noemen naar de donateur, maar we respecteren vanzelfsprekend de wens van anonimiteit", zegt Beatriz Noheda, directeur van CogniGron.

Stel, je krijgt zelf een gigantische bak geld uit een schenking of een erfenis. Dat wil je niet direct afdragen aan de fiscus. Hoe je dat aanpakt, zie je hieronder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore