Ga naar de inhoud
Winkels en scholen

Veel strengere coronamaatregelen op komst

Een lege winkelstraat. Beeld © ANP

Het kabinet werkt aan een vergaand pakket met veel strengere coronamaatregelen. Ze kiezen voor een zeer zwaar scenario, meldden bronnen gisteren aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Zeer waarschijnlijk moeten alle niet-essentiële winkels en doorstroomlocaties, zoals musea en dierentuinen, worden gesloten. 

Vandaag is er eerst een ministeriële commissie, tijdens dat crisisoverleg zullen de voorstellen besproken worden die gisteren in het Catshuis op tafel kwamen.

Daarna volgt een extra ministerraad en zal het kabinet besluiten nemen. Vanavond wordt een persconferentie van minister-president Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge verwacht.

Onderwijs

Ook voor het onderwijs wordt sluiting overwogen. Het is nog onzeker of ook het basisonderwijs op slot gaat. Zo kan het onderwijs op middelbare scholen volledig online gebeuren, behalve de examenklassen. Voor basisscholen is dat lastiger.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet denkt na over avondklok met oud en nieuw

De extra strenge maatregelen gelden dan de laatste weken van december en ook nog begin januari, is de verwachting. In Whatsapp-groepen gaat een nepbericht rond met wat alle maatregelen zouden zijn. Het ministerie van Justitie en Veiligheid benadrukt dat die lijst onjuist is.

Zeer zorgwekkende cijfers

Reden voor de forse aanscherping is de presentatie van RIVM-directeur Jaap van Dissel, gisteren in het Catshuis. De laatste coronacijfers over besmettingen en IC-opnames zijn zeer zorgwekkend.

Tijdens de lockdown in de eerste coronagolf werden ook de contactberoepen, zoals kappers, gesloten. Ook daar gaat het kabinet vandaag over besluiten. 

Bekijk ook: 'Als het nodig is, is het nodig'

Ook bij ons strengere coronaregels? 'Als het nodig is, is het nodig'

00:54
In Utrecht op straat wordt niemand er vrolijk van, maar de meesten zien wel de noodzaak van een strenger coronabeleid in.