Ga naar de inhoud
Verzoek van burgemeesters

Kabinet denkt na over avondklok met oud en nieuw

Beeld © ANP

Het kabinet denkt aan een avondklok met oud en nieuw, een wens die is neergelegd door verschillende burgemeesters. Het is een van de maatregelen die vandaag zal worden besproken in een extra crisisoverleg en ministerraad, melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Andere maatregelen waar het kabinet nu aan denkt zijn toch een langere kerstvakantie voor middelbare scholen en sluiting van niet-essentiële winkels. 

Dit zijn de maatregelen waar vandaag over gesproken wordt. Het is nog niet besloten. Dat niet-essentiële winkels en 'doorstroomlocaties', zoals musea en dierentuinen, dicht moeten lijkt zeer waarschijnlijk. Ook ligt op tafel het weer sluiten van contactberoepen. Het kabinet werkt aan een zwaar pakket van maatregelen. In het meest zware scenario gaat Nederland tot zeker begin januari bijna helemaal op slot. 

Nepbericht

In Whatsapp-groepen gaat een nepbericht rond met wat alle maatregelen zouden zijn. Het ministerie van Justitie en Veiligheid benadrukt dat die lijst onjuist is.

Veel
Lees ook:
Veel strengere coronamaatregelen op komst

Wat er besloten wordt, zal waarschijnlijk vanavond al bekendgemaakt worden in een extra persconferentie. "Dat geeft wel echt de urgentie van het probleem aan", zegt politiek verslaggever Frits Wester. "Je wil niet dat er enkele dagen overheen gaan als je besloten hebt dat winkels dichtmoeten, want dan krijg je een stormloop op de winkels."

Vuurwerkverbod beter te handhaven

Het kabinet zou vooral denken aan een avondklok omdat er dan beter kan worden gehandhaafd op het vuurwerkverbod.

Meeste
Lees ook:
Meeste volwassenen zeggen zich tijdens kerst aan coronaregels te houden

Sinds ongeveer een week stijgt het aantal mensen dat een positieve coronatest heeft gedaan, weer enorm. Gisteren waren het er bijna 10.000.

Nederland kan niet achterblijven

Sluiting van niet-essentiële winkels ligt vooral op tafel, omdat Duitsland daartoe heeft besloten. Hubert Bruls, voorzitter van het landelijk veiligheidsberaad stelde gisteren al dat Nederland eigenlijk niet achter kan blijven, omdat Duitsers anders massaal naar de Nederlandse grensstreek komen om hun kerstinkopen te doen.

'Grote
Les ook:
'Grote toename vliegtuigboekingen met kerst'

Over een langere kerstvakantie voor middelbare scholen wordt al langer gespeculeerd, nadat enkele weken geleden duidelijk werd dat onder tieners het aantal besmettingen fors toeneemt. Ook wordt gespeculeerd dat een tijdelijke flinke neergang in het aantal besmettingen mogelijk was toe te schrijven aan de herfstvakantie. 

Bekijk ook: Zo wordt Nederland volgend jaar ingeënt tegen corona 

Zo wordt Nederland volgend jaar ingeënt tegen corona

00:42