Zorgen over horeca

Eigenaar lunchroom maakt lied: 'Rutte Baby, geef gewoon een openingsdatum'

13 december 2020 15:00
Sarah Hawkin aan het werk in Bij Babette. Beeld © Bij Babette

Horeca-onderneemster Sarah Hawkin (49) uit Haarlem heeft een lied gemaakt om haar zorgen over de coronamaatregelen duidelijk te maken. "Ik hou van dit land, maar het is geen geheim dat de frustraties toenemen."

Sarah is nu acht jaar eigenaar van het Haarlemse lunchrestaurant Bij Babette. Met haar eigen restaurant 'gaat het nog wel' ondanks de sluiting, zegt ze, maar ze ziet de frustraties bij horeca-eigenaren om haar heen toenemen. Ze denkt dat dat vooral komt door een gebrek aan perspectief voor restaurants en cafés.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Horeca nog zeker tot half januari dicht

Dus bedacht ze een manier om haar frustraties op een vrolijke manier te uiten op Facebook. Sarah schreef een tekst op haar favoriete kerstnummer 'Santa Baby' van de Amerikaanse zangeres Eartha Kitt. "Ik luisterde nog eens goed naar de songtekst en toen dacht ik: hier moet ik wat mee", zegt ze tegen RTL Nieuws.

Bekijk hieronder de video van het lied van Sarah:

Sarah schreef zelf de tekst en schakelde oud-medewerker Sven in om de zang op zich te nemen. "Hij wilde het meteen meedoen. Binnen een dag was het geregeld."

Frustraties nemen toe

De eigenaar van de lunchroom Bij Babette krijgt veel positieve reacties, ook van andere van café- en restauranteigenaren. "Laat het duidelijk zijn dat ik van dit land hou en ik heel gelukkig ben om hier te zijn, maar het is geen geheim dat de frustraties toenemen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deel horeca dreigt met ongehoorzaamheid: deuren open vanaf 17 januari

Het nummer is gericht aan Mark Rutte, maar wat wil ze van de premier? "Hoop en steun. Dat hij erkent dat de horeca onderdeel is van de Nederlandse cultuur. Onze sector worstelt enorm met alle maatregelen."

Afhaalthee en cakemixboxen

Sarah gaat zelf creatief om met de sluiting van haar lunchroom. Met afhaalthee, het bezorgen van maaltijdaanbiedingen en cakemixboxen voor kinderen. Maar er is volgens haar ook horeca voor wie dat veel moeilijker is, die bijna niks kunnen.

Het Haarlemse lunchrestaurant Bij Babette, waar Sarah eigenaar is. Het Haarlemse lunchrestaurant Bij Babette, waar Sarah eigenaar is.

"We zijn nu een paar weken dicht en de vooruitzichten zijn niet best", zegt ze. "Ik krijg gelukkig nog een beetje compensatie, maar sommigen hebben het echt zwaar." 

Daarnaast vindt Sarah dat ook het personeel dat nu werkloos thuiszit, meer steun verdient. "Het voelt als familie, dus hen ontslaan vind ik niet kunnen. Als je ze in dienst neemt, ga je ook een morele verplichting aan. Zo zie ik het althans."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore