Ga naar de inhoud
Politie massaal aanwezig

Jongeren Urk zoeken grenzen op, burgemeester spreekt van 'rustige avond'

Jongeren zochten de grenzen op, gisteravond laat in Urk Beeld © ANP

Een groep jongeren heeft toch weer voor onrust gezorgd in Urk. Ondanks een samenscholingsverbod verzamelden ze zich rond 23.30 uur bij een rotonde in het dorp en staken zwaar vuurwerk af. Maar tot grote ongeregeldheden kwam het niet.

De Urkse burgemeester Cees van den Bos liet via Twitter weten terug te kijken 'op een rustige avond' en spreekt van 'het begin van de weg die we met elkaar moeten afleggen'.

"Met een geringe politie-inzet en de cruciale inzet van de Ouderwacht is het rustig gebleven", zegt Van den Bos. "Daar zijn we dankbaar voor. Als iedereen komende weken de schouders er onder zet komen we er."

Een woordvoerster van de politie wilde vannacht niets kwijt over de situatie op het voormalige eiland. "Zondag maken we de balans op. Daar laten we het voor nu bij."

Elke
Lees ook:
Elke zaterdag rellen op Urk: 'We hebben gefaald in het opvoeden'

Inwoners van Urk gingen op straat patrouilleren om jongeren te weerhouden van het gooien met zwaar vuurwerk. Vrijwel de voltallige Urker gemeenteraad sloot zich daarbij aan. In de afgelopen week hebben kerken, scholen en sportclubs de jeugd opgeroepen om te stoppen met de vuurwerkrellen. Sportcoaches en leraren hebben pupillen rechtstreeks en digitaal aangesproken.

Lange tijd bleef het rustig op straat, maar aan het einde van de avond ging het toch weer een beetje mis. Volgens Omroep Flevoland mengden agenten zich tot middernacht onder de jongeren, hielden gesprekken met hen, maar grepen niet in als er met vuurwerk werd gegooid. Uiteindelijk verlieten steeds meer jongeren de rotonde en keerde de rust terug.
 

Onrustige weekenden

De afgelopen weekenden liep het een aantal keren uit flink uit de hand in Urk. De ME moest optreden tegen groepen jongeren en werd bekogeld met flessen, stenen en vuurwerk, zoals op deze video te zien is:

Vuurwerkbommen en onrust: opnieuw rellende jongeren op Urk

01:01
Vuurwerkbommen en onrust: de afgelopen weekenden was het onrustig in Urk