Ga naar de inhoud
Ook minder in winkels

Duizenden supermarktklanten zonder boodschappen door boerenprotest

Boeren blokkeren een distributiecentrum van Albert Heijn in Geldermalsen. Beeld © AS Media

Doordat boze boeren distributiecentra van Albert Heijn en Jumbo hebben geblokkeerd, zijn duizenden onlinebestellingen van klanten niet bezorgd. Ook ontbreken er producten in supermarkten van Albert Heijn.

In Raalte, Zwolle, Geldermalsen en Oosterhout werd sinds gisteravond actie gevoerd door boze boeren. Die blokkeerden met hun trekkers de in- en uitgangen van distributiecentra.

Ruim 6000 bestellingen

Albert Heijn kon daarom zo'n 4500 bestellingen in het oosten van het land niet leveren en daar ligt ook niet in alle supermarkten van de keten 'het assortiment dat klanten gewend zijn'. Bij Jumbo gaat het om zo'n 1700 bestellingen, die morgen mogelijk kunnen worden afgehaald in de winkels.

Europa
Bekijk ook:
Europa wil groenere boeren, maar dat is nog niet gemakkelijk

Volgens boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF) gaat het om spontane acties van individuele boeren. Wel had de actiegroep de supermarkten een ultimatum gesteld, dat donderdag was afgelopen.

Eis Farmers Defence Force

FDF eiste dat supermarkten 3 procent van hun omzet zouden afdragen aan de coöperatie Farmer Friendly. Daarnaast zijn ze boos over een akkoord dat het kabinet sloot met de oppositie over de stikstofwet. In 2035 moet de stikstofuitstoot gehalveerd zijn, volgens de boeren een onhaalbaar doel.

Deze
Lees ook:
Deze boeren uiten kritiek op boerenacties: 'Dit is echt de verkeerde weg'

Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) gaf al eerder aan langer de tijd nodig te hebben om naar het Farmer Friendly-idee te kijken en zich niet onder druk te laten zetten met een ultimatum en daaraan gekoppelde dreigementen. Vandaag herhaalde het bureau die boodschap.

Onacceptabel

Het CBL noemt dit soort blokkades van distributiecentra in deze periode van kerstdrukte en de coronapandemie 'onacceptabel'. "Zeker in de drukke decembermaand is de capaciteit om verloren ritten in te halen zeer beperkt." Volgens het CBL zorgen de blokkades voor een gezondheids- en veiligheidsrisico en worden veel mensen hierdoor geblokkeerd.

Albert Heijn wil nog voor de kerstdagen een gesprek met de actievoerende boeren.

Bekijk ook: Boeren claimen omzet van supermarkten: hebben ze een punt?

03:20
Boeren willen een eerlijkere prijs voor hun voedsel. Er is zelfs een eis neergelegd door boerenactiegroep Farmers Defense Force: ze willen dat de supermarkten 3 procent van de omzet afdragen aan de boeren. Hoe reëel is dat?