Corona-update, stel je vraag

Mag je straks zelf kiezen welk coronavaccin je krijgt?

11 december 2020 17:44 Aangepast: 14 december 2020 11:41

Wereldwijd zijn medicijnfabrikanten bezig om vaccins tegen het coronavirus te ontwikkelen. Zo heeft Nederland al bij zes fabrikanten bestellingen uitstaan. Maar als al die vaccins straks beschikbaar zijn, hoe wordt dan bepaald wie welk vaccin krijgt?

Die vraag werd ingestuurd door Reindert, en beantwoorden we in de corona-update van vandaag.

Zes fabrikanten

De Nederlandse overheid heeft maar liefst 55 miljoen doseringen van verschillende coronavaccins besteld. Dit zijn verschillende vaccins, van zes verschillende fabrikanten. De meeste bestellingen staan uit bij AstraZeneca, Janssen en Sanofi: elk van die fabrikanten levert volgend jaar ruim 11 miljoen doseringen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie mag er eerst en wanneer kunnen we versoepelen? Vijf vragen en antwoorden over vaccineren

Door verschillende vaccins in te kopen, spreidt het kabinet zijn kansen: het is immers van tevoren niet zeker wanneer de vaccins beschikbaar komen, en of ze überhaupt effectief zullen zijn. 

Seinen op groen

Maar langzaam springen de seinen op groen: verschillende vaccins worden momenteel beoordeeld door het Europees Medicijnagentschap (EMA). In het Verenigd Koninkrijk werden de eerste vaccinaties deze week zelfs al uitgedeeld:

Dus wie weet liggen er straks zes verschillende vaccins klaar. Wie krijgt dan welk vaccin, en valt daar nog in te kiezen?

Niet zelf kiezen

Over dat laatste is het ministerie van Volksgezondheid alvast duidelijk: "Nee, u kunt niet zelf de fabrikant kiezen", schrijft het ministerie. Je kunt dus niet zelf bepalen of je liever een vaccin van AstraZeneca of van Pfizer toegediend krijgt.

Volgens een woordvoerder van het ministerie heeft de verdeling van de vaccins met verschillende dingen te maken. Zo wordt eerst gekeken welke vaccins worden toegelaten en wanneer die beschikbaar komen. Zodra het eerste vaccin er is, worden de eerste mensen ook gevaccineerd.

Die eerste groep bestaat uit ruim 230.000 bewoners van verpleeghuizen en andere zorginstellingen en 612.000 zorgmedewerkers in die instellingen.

Welk vaccin is het meest geschikt?

Zodra er wel meerdere vaccins zijn kijkt het ministerie of het EMA nog advies geeft over welke vaccins het meest geschikt zijn voor verschillende doelgroepen, zegt de woordvoerder.

Misschien is het ene vaccin bijvoorbeeld geschikter voor jongeren. Dan kan daar rekening mee worden gehouden. Uiteindelijk bepaalt het kabinet dus wat de vaccinstrategie van Nederland wordt: welke groepen krijgen welk vaccin en in welke volgorde.

Het is dan wel belangrijk dat goed geregistreerd wordt wie welk vaccin heeft gekregen. Daarover trokken experts aan de bel. Eind december moet er een centraal registratiesysteem zijn, maar het is nog niet duidelijk hoe dat precies gaat worden bijgehouden:

Miniatuurvoorbeeld
Lees het artikel:

Zorgen om registratie: 'Wie krijgt welk vaccin?'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore