Nederland

Sterfte verpleeghuizen bijna op normaal niveau: is corona daar onder controle?

11 december 2020 14:46
Archieffoto. Beeld © ANP

Het aantal overleden verpleeghuisbewoners is de afgelopen weken gedaald, bleek vanochtend uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De sterfte in verpleeghuizen is daarmee weer bijna terug op het niveau van vóór de coronacrisis. Hebben de verpleeghuizen corona onder controle?

Het lijkt relatief goed te gaan met de Nederlandse verpleeghuizen, als je kijkt naar de sterftecijfers van het CBS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CBS: vorige week 400 mensen meer overleden dan gemiddeld

Vorige week overleden er 1230 mensen die in een verpleeghuis wonen of andere langdurige zorg ontvangen. Dat zijn er zo'n 100 meer dan normaal gesproken in deze week van het jaar.

Flinke daling

Vijf weken geleden was de sterfte onder verpleeghuisbewoners nog een stuk hoger: toen overleden ruim 1500 mensen, ruim 450 meer dan normaal.

Een flinke daling bij de verpleeghuizen dus. Terwijl de sterfte voor alle andere Nederlanders in diezelfde periode juist iets toenam.

Maar het is niet duidelijk waarom er minder verpleeghuisbewoners overlijden. Mogelijk heeft het ermee te maken dat verpleeghuizen in de tweede golf beter weten hoe ze moeten omgaan met coronabesmettingen.

Minder overdonderd

"Het personeel is minder overdonderd door het virus dan in de eerste golf", zegt een woordvoerder van Verenso, de Vereniging van Specialisten Ouderengeneeskunde.

Maar de daling loopt ook min of meer gelijk met het aantal besmettingen: dat nam flink af in november. Sinds begin december neemt het aantal besmettingen weer toe, ook in verpleeghuizen.

Positieve testen

Verpleeghuizen kunnen dus zeker nog niet opgelucht ademhalen. Vanwege het toenemend aantal besmettingen is het maar de vraag of de dalende trend in het aantal sterfgevallen zich voortzet, zegt een woordvoerder van het RIVM.

Niet juichen

Ook volgens Verenso staan de verpleeghuizen nog niet te juichen: "Helemaal niet, zelfs", zegt de woordvoerder. "Het aantal besmettingen in verpleeghuizen is nog steeds heel hoog, dus we moeten nog altijd heel goed blijven opletten. In regio's waar veel besmettingen zijn, zie je dat ook terug in de verpleeghuizen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Specialisten slaan alarm: grote zorgen om (corona)zorg in verpleeghuizen

Volgens cijfers van het RIVM werd vorige week per dag bij gemiddeld 165 verpleeghuisbewoners een coronabesmetting vastgesteld.

Corona in kwart verpleeghuizen

In bijna een kwart van alle verpleeghuizen in Nederland is recent (de afgelopen vier weken) een coronabesmetting geconstateerd. Dat zijn in totaal 572 verpleeghuizen.

In sommige regio's hebben de verpleeghuizen het nog zwaarder. Zo heeft in Flevoland ruim 4 op de 10 verpleeghuizen de afgelopen maand met corona te maken gekregen.

Bekijk ook: Wat de coronacijfers wel, maar ook niet zeggen

De dagelijkse coronacijfers geven inzicht in het verloop van de epidemie. Maar ze zeggen niet alles.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore