Ga naar de inhoud
Oproep cardioloog

Deze arts adviseert collega's: omarm Twitter, maar negeer de complotgekkies

Beeld © Twitter / Istock

Het kan er op Twitter soms heftig aan toe gaan. En van de reacties op Facebook of Instagram word je ook niet altijd vrolijk. Toch spoort de cardiologe Tamara Aipassa collega's aan om actiever te worden op social media. "Als we vanuit de medische wereld geen tegengas geven aan al het fake news dan missen we de slag."

'Had ik het wel goed gedaan'? Die vraag bleef ooit hangen bij Tamara Aipassa (36) na een acute ingreep bij een patiënt. Tamara is interventiecardioloog, maar nadat ze een lastige keuze had gemaakt om iemand te dotteren, sloeg de twijfel toe.

Ze postte de geanonimiseerde casus op Twitter. Haar tweet werd gelezen door ruim vijfduizend mensen. Ze kreeg reacties van collega's uit de hele wereld, van Italië tot Spanje en de VS. "Ik vond het fijn hun argumenten te lezen en voelde me gesteund door hun antwoorden."

'Niet alleen maar complotgekkies'

Het is zomaar een voorbeeld van de kracht van social media. Ze schreef er een blog over voor het tijdschrift Medisch Contact: 'Twitteren heeft toekomst'.

"Ik vind dat artsen sociale media wat serieuzer mogen nemen", zegt ze tegen RTL Nieuws. "Er wordt soms te negatief gedaan. Dat je daar alleen maar complotgekkies en Instagrammeisjes tegenkomt. Natuurlijk zitten die er ook tussen, maar er is zoveel meer te vinden."

Van
Lees ook:
Van huisarts tot dokter op de ic: dit zijn de helden uit de zorg

Ja, Tamara weet ook wel dat er 'heel veel shit op internet gezet wordt'. Mensen worden soms bedreigd, complottheorieën tieren welig. Er zijn scheldpartijen. Sommige gebruikers nemen na zo'n 'twitterstorm' aan nare reacties een 'twitterpauze'. Voor collega-artsen heeft ze het advies: sommige lezers willen je niet begrijpen en zijn niet met argumenten te overtuigen.

'Niet de plek om je gelijk te halen'

"Ik probeer het altijd zo respectvol mogelijk te houden. Ik heb geen zin in moddergooien. Omdat het lastig is nuancering aan te brengen vermijd ik lange discussies. Daar komt gedonder van. Het is niet de plek om perse je gelijk te willen halen."

Wat ze wel doet? Vragen beantwoorden bijvoorbeeld. Informatie geven. Er is een richtlijn, vertelt ze, dat een arts de wensen van een patiënt zo veel mogelijk meeneemt bij de keuze voor een bepaalde behandeling. Tamara neemt die taak bloedserieus. Ze heeft zelfs een website gebouwd met allerlei informatie. Er is een woordenboek en je kunt haar vragen stellen.

"Die website was mijn eigen hobbyproject. In de praktijk is er toch weinig tijd op de poli. Ik zou meer uitleg willen geven. Zoals ik uitleg geef op de poli, zo doe ik dat ook op de site. Het is een soort verlengde daarvan."

Beide benen op de grond

Op Twitter geeft ze algemene adviezen. "Soms blijkt dat mensen dingen helemaal niet weten. Dan sta je weer met beide benen op de grond. Zo weten mensen bijvoorbeeld niet altijd wat een cardioloog überhaupt doet."

Ze haalt ook energie uit interessante tweets van collega's. Met name die in Amerika, 'echt grote namen in de wetenschap'. "Dat levert mij zoveel waardevolle informatie op." Een tijdje geleden stuurde ze een belangrijke cardioloog via een persoonlijk bericht een vraag. "Ik kreeg daar gelijk antwoord op. Dat was iemand waar ik anders nooit op was afgestapt."

Als
Lees ook:
Als de dood eraan komt, neemt deze arts angsten weg: 'Het zijn vaak prachtige momenten'

Tamara is ervan overtuigd: als je selectief bent in wat je zendt en leest, dan 'leer je dingen die je een betere dokter zouden kunnen maken'.

En het is ook gewoon leuk. Intussen heeft Tamara een hele schare volgers. Twittervrienden, noemt ze die. "Die ken ik helemaal niet persoonlijk", lacht ze. "Het kletst wel gezellig over en weer."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.