Zorg ontlasten

Rechter: vuurwerkverbod blijft in stand

11 december 2020 11:13 Aangepast: 11 december 2020 11:22
Archieffoto Beeld © ANP

Het vuurwerkverbod blijft gewoon gelden. De Stichting Vuurwerkdealers Nederlands Consumentenvuurwerk had een rechtszaak aangespannen om het verbod aan te vechten, maar de rechter gaat daar niet in mee.

Het kabinet kondigde vorige maand een verbod af op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Maar veel handelaren hebben al grote voorraden ingekocht en willen het vuurwerk eind dit jaar toch verkopen.

"De Staat heeft volgens de rechter voldoende gemotiveerd waarom het verbod nodig is en wat hij daarmee wil voorkomen", staat in het vonnis.

"De voorzieningenrechter overweegt dat bij de beoordeling van groot belang is dat het besluit – dat onbetwist zeer ingrijpend is voor de Stichting c.s. – niet is genomen in een 'normale' situatie, maar in een periode waarin de verspreiding van het coronavirus heeft geleid tot een acute crisissituatie in Nederland." 

Te laat of niet?

De vuurwerkbranche had vooral moeite met het late tijdstip waarop het verbod was afgekondigd. "De trein was al in volle vaart toen de regering het besluit nam. Er zijn verplichtingen aangegaan met importeurs en er zijn containers vol met vuurwerk onderweg, die binnenkort aankomen in de haven. Er zijn enorme sommen geld geïnvesteerd, terwijl de omzet straks nul is. Daarbij komen problemen met de opslag. Een vuurwerkverbod brengt onevenredig veel schade toe", zei de advocaat van de vuurwerkverkopers.

Maar ook daar gaat de rechter niet in mee, blijkt uit het vonnis: "Voor zover de Stichting c.s. menen dat de Staat het verbod, als dat daadwerkelijk verband houdt met de ontstane crisissituatie, al (veel) eerder had kunnen en moeten nemen, volgt de voorzieningenrechter de Stichting c.s. daar niet in. De Staat heeft terecht opgemerkt dat hij niet eerder, en zeker niet afgelopen maart al, kon voorspellen hoe de pandemie zich zou ontwikkelen en hoe de situatie op dit moment zou zijn en welke maatregelen nu noodzakelijk zijn."

"Dat klemt te meer daar in de zomer een afname te zien was, die de hoop heeft doen leven dat een tweede golf mogelijk zou uitblijven. Pas in de loop van het najaar is gebleken dat die hoop helaas onterecht is gebleken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Vuurwerkhandelaren zitten met kostbare voorraden in hun maag

Zorg ontlasten

Het vuurwerkverbod is er om de zorg te ontlasten. Die is overbelast door het coronavirus. De jaarwisseling is een van de drukste momenten voor de spoedeisende hulp in ziekenhuizen.

De rechtbank in Rotterdam bepaalde vorige maand al dat het afsteekverbod van vuurwerk in Rotterdam tijdens de jaarwisseling gehandhaafd kan blijven.

Bekijk ook:

Geen vuurpijlen, geen mortieren, geen duizendklappers: de meeste vuurwerkfanaten vinden dat ze een saai oud en nieuw voor de boeg hebben. Maar voor wie toch wil knallen, is er carbidschieten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore