Geen Omtzigt

CDA wil Wopke Hoekstra als lijsttrekker na terugtreden De Jonge

10 december 2020 23:30 Aangepast: 11 december 2020 00:02
Wopke Hoekstra (archieffoto) Beeld © ANP

Het CDA wil Wopke Hoekstra als lijsttrekker van de partij. Dat zeggen meerdere bronnen tegen de politieke redactie van RTL Nieuws.

Hoekstra, minister van Financiën, zou dan de opvolger worden van Hugo de Jonge, die eerder vanavond liet weten het ministerschap niet te kunnen combineren met de lijsttrekkersfunctie.

Bekijk hier het statement dat De Jonge vanavond gaf:

"De ongekende crisis die Nederland doormaakt, vraagt al maanden mijn tijd en energie", schreef De Jonge in een verklaring die hij op Twitter publiceerde. "Ook de komende maanden zal dit zo zijn."

Het besef dat de combinatie niet uitvoerbaar was, groeide de afgelopen weken en maanden, zei hij later vanavond in een toelichting. "De aanpak van de coronacrisis na de zomer werd steeds intensiever, ook in de energie die dat met zich meebrengt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hugo de Jonge ziet af van lijsttrekkerschap CDA: 'Dit valt zwaar'

De aanstelling van Hoekstra zou opvallend zijn, aangezien hij in eerder stadium nog aangaf niet in aanmerking te willen komen voor de functie. Uiteindelijk ging het tussen Pieter Omtzigt en De Jonge wie de lijsttrekker zou worden. In een verkiezing afgelopen zomer werd De Jonge toen nipt verkozen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore