'Zwaarste post sinds WO II'

CDA-voorzitter: 'Ik betreur het besluit van De Jonge'

10 december 2020 21:18 Aangepast: 10 december 2020 22:55
Minister Hugo de Jonge Beeld © ANP

CDA-partijvoorzitter Rutger Ploum zegt het besluit van minister Hugo de Jonge om te stoppen als lijsttrekker te betreuren, maar ook te respecteren. "Hij bekleedt als coronaminister misschien wel de zwaarste kabinetspost sinds de Tweede Wereldoorlog."

Ploum schrijft in zijn reactie dat De Jonge 'dag en nacht werkt om Nederland door deze crisis te leiden'. "Dat hij het landsbelang voor het partijbelang laat gaan, is zeer begrijpelijk en ook het juiste."

'Tekent zijn plichtsbesef'

Het tekent zijn plichtsbesef, zegt Ploum. "Met mijn bestuur zal ik me nu beraden over de ontstane vacature en het aanstaande partijcongres."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hugo de Jonge ziet af van lijsttrekkerschap CDA: 'Dit valt zwaar'

Ook minister van Defensie en CDA'er Ank Bijleveld reageert op Twitter. "Respect Hugo", laat ze weten. Peter Heerma, fractievoorzitter in de Tweede Kamer voor het CDA, zegt dat De Jonge 'ongelooflijk veel respect verdient' voor wat hij heeft gedaan voor het CDA en voor Nederland. "Een zwaar besluit en een krachtig besluit", zegt hij. 

Ook partijgenoot Martijn van Helvert zegt respect te hebben voor de keuze. "Het is een moedig besluit om alle energie te steken in de strijd tegen Corona. Landsbelang gaat voor partijbelang. We houden de focus met het CDA op de toekomst, die we met ons programma gaan vormgeven."

'De crisis vraagt al maanden tijd en energie'

De functie van coronaminister is volgens De Jonge niet te combineren met het lijsttrekkerschap, zegt hij. "De ongekende crisis die Nederland doormaakt, vraagt al maanden mijn tijd en energie. Ook de komende maanden zal dit zo zijn. Het CDA verdient een lijsttrekker die alle tijd en energie aan de partij kan besteden, dat is mij nu niet gegeven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore