Tot wel 322 euro

Studenten gezocht: lekker cashen in het stembureau

10 december 2020 16:36 Aangepast: 10 december 2020 16:42
Op 18 november 2020 waren in Boxtel vervroegde verkiezingen voor de gemeenteraad. Beeld © ANP

De roep om extra stembureauleden voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart neemt toe. Vorige week begon het ministerie van Binnenlandse Zaken een wervingscampagne, waarbij vooral naar jongeren en studenten wordt gezocht. Voor hen kan het zomaar een lucratief dagje worden.

Er zijn 70.000 stembureauleden nodig voor de verkiezingsdag, 17 maart. Maar minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil dat in elke gemeente op maandag 15 en dinsdag 16 maart één of meer stemlokalen geopend zijn om kiezers eerder te laten stemmen.

Ook wil de minister het voor 70-plussers mogelijk maken om hun stem per brief uit te kunnen brengen. Voor dit plan zijn er nog eens 10.000 stembureauleden nodig, zegt Ollongren na Kamervragen van Harry van der Molen (CDA).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Riiziane wint award voor talentvolle niet-westerse studenten: 'Erkenning voor mijn diversiteit'

"Hoe mooi zou het zijn als we deze verkiezingen veel jongeren in het stembureau zien meehelpen?", zegt Van der Molen. "Zo ontzien we ouderen en betrekken we studenten bij het belangrijkste moment van onze democratie. Een win-winsituatie als je het mij vraagt."

Minder ouderen

Een wervingscampagne gericht op jongeren en studenten moet uitkomst bieden, omdat vanwege corona verwacht wordt dat minder ouderen dan voorheen zich zullen aanmelden als stembureaulid.

In samenwerking met verschillende studenten- en jongerenorganisaties, waaronder de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), startte het ministerie vorige week de actie om jongeren te bereiken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Studentenverenigingen plotseling ongekend populair

"Studenten zijn jong en hebben een minder kwetsbare gezondheid", zegt voorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond tegen RTL Nieuws. "En dit geeft studenten de kans voor een uniek kijkje achter de schermen bij de verkiezingen."

Enthousiast

Volgens Muns is er bij de organisaties enthousiast gereageerd op het plan. "Het is goed om te benadrukken tegenover studenten dat dit een belangrijk onderdeel van het democratisch proces is en dat wij daar nu een goede bijdrage aan kunnen leveren. En er staat ook een mooie vergoeding tegenover."

Wat kun je verdienen?

Er zijn grote verschillen in de bedragen die gemeentes uitkeren, omdat de vergoeding niet wettelijk is vastgelegd. Gemiddeld levert een dag als stembureaulid 100 tot 150 euro op, schrijft Rijksoverheid. Voor een stemmenteller ligt het bedrag rond de 40 euro.

Maar er zijn ook stembureaus die daar ver boven zitten. Zo kun je als voorzitter van een stembureau in de gemeente Zaanstad zo'n 322 euro opstrijken. Een stembureaulid krijgt 232 euro, terwijl een teller 58 euro ontvangt.

Ook in de gemeenten Alphen en Montfoort zit je goed tijdens de verkiezingen. Daar levert een dag als stembureaulid 200 euro plus 20 euro maaltijdvergoeding op. Als voorzitter van het stembureau krijg je zelfs 250 euro en als vicevoorzitter 225 euro.

De studentenorganisaties hopen veel reacties van jongeren te ontvangen. Via de website elkestemtelt.nl kunnen geïnteresseerden zich aanmelden. "Op deze manier nemen de studenten het werk van de ouderen veilig uit handen", zegt voorzitter Denise van de Sant van de LKvV. 

Muns denkt dat de 'vacatures' een mooie leerschool voor jongeren kunnen zijn. "Dit geeft een uniek inkijkje achter de schermen van het democratisch proces. Dat maakt het interessant voor studenten. En ze kunnen zelf ook een duwtje in de goede richting gebruiken."

Bekijk ook: zo kan een feest met 450 studenten

Een feest met 450 studenten, het klinkt te mooi om waar te zijn, maar een Groningse studentenvereniging organiseerde het.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore