Lastercampagne

Kroongetuige haalt uit naar advocaten: 'Medeschuldig aan dood Wiersum'

10 december 2020 12:37 Aangepast: 10 december 2020 12:39
Acht verdachten die terechtstaan voor betrokkenheid bij meerdere liquidaties. Nabil B. staat hier niet op omdat zijn identiteit geheim wordt gehouden. Beeld © ANP

Kroongetuige Nabil B. schiet vandaag uit zijn slof in de rechtbank. Hij haalt hard uit naar de advocaten Nico Meijering en Inez Weski. Ze hebben volgens Nabil 'een lastercampagne' gevoerd, die eraan heeft bijgedragen dat Nabils advocaat Derk Wiersum werd vermoord.

In de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam wordt vandaag kroongetuige Nabil B. verhoord. De verklaringen van Nabil B. vormen een belangrijk bewijsmiddel voor het Openbaar Ministerie in het megaproces Marengo, dat draait om de vermeende liquidatiebende onder leiding van Ridouan Taghi.

Nabil B. is tijdens zijn verhoor niet te zien voor de pers en advocaten in de zaal, maar wel te horen. Nabil praat in hoog tempo, maar heeft dan ook een hoop te vertellen. Zo sneert Nabil naar het Openbaar Ministerie dat de kroongetuigedeal die ze hadden gesloten te vroeg naar buiten werd gebracht door het OM. "Ik heb ze gesmeekt dat niet te doen, want ik wist dat er lijken zouden vallen. Zes dagen later werd mijn broer vermoord."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kroongetuige Nabil B.: 'Taghi was in zijn ego gekrenkt'

Anderhalf jaar na de moord op de broer van Nabil wordt in sepember vorig jaar ook zijn advocaat Derk Wiersum doodgeschoten. Volgens Nabil hebben de advocaten Nico Meijering en Inez Weski daar een grote rol in gespeeld.

Nico Meijering staat in het Marengoproces de broers Said en Mohamed R. bij en Inez Weski is de advocaat van hoofdverdachte Ridouan Taghi. Tijdens eerdere, besloten verhoren van Nabil B. zouden Meijering en Weski met persoonlijke aanvallen op Wiersum een vijandig klimaat hebben gecreëerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaten staan stil bij moord op Derk Wiersum

"Die psychopaat uit Dubai keek mee", zegt Nabil, doelend op Ridouan Taghi van wie het OM vermoedt dat hij de opdrachtgever van de moord op Wiersum is geweest. "Jullie zijn medeschuldig aan de dood van Derk. Jullie hadden lak aan jullie collega en hebben hem voor de bus gegooid", aldus een hoorbaar woedende Nabil B.

Taghi werd ruim een jaar later opgepakt in Dubai en zit sindsdien gevangen in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. De strafzaak tegen hem en zijn 16 medeverdachten gaat volgens de huidige planning half februari inhoudelijk van start. Het verhoor van Nabil B. is onderdeel van de voorbereidende fase waar het proces zich momenteel nog in bevindt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore