Ga naar de inhoud
Denktank Coronacrisis

'Extra aandacht voor kwetsbaren op arbeidsmarkt tijdens corona'

Het UWV in Rotterdam. Beeld © ANP

Er moet tijdens de coronacrisis meer aandacht worden besteed aan kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. Dat vindt de Denktank Coronacrisis, die vandaag een aantal adviezen presenteert.

"De coronacrisis raakt ons allemaal", zegt SER-voorzitter Mariëtte Hamer. "Maar voor de één zijn die gevolgen groter en langduriger dan voor de ander. Laten we vooral die mensen niet vergeten die extra ondersteuning nodig hebben om aan het werk te komen en te blijven, zodat ook zij vertrouwen kunnen houden."

Achterstand

Volgens de SER-voorzitter worden bepaalde groepen werkenden momenteel extra hard getroffen. Het gaat dan onder meer om recente toetreders, mensen die net hun baan hebben verloren, die een migratieachtergrond of een arbeidsbeperking hebben. Ook voor de pandemie kenden zij al een achterstand. 

De denktank van de SER, waar onder meer het UWV, de Onderwijsraad en de WRR, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, plaatsnemen, komt vandaag met een aantal adviezen waarmee de situatie kan worden verbeterd. 

Werkloosheid
Lees ook:
Werkloosheid verder omhoog, maar minder hard dan verwacht

Zo wordt ervoor gepleit om vooral aandacht te besteden aan mensen die specifieke aandacht nodig hebben, bijvoorbeeld met coaching of het aanbieden van taallessen aan statushouders. Ook benadrukt de SER de waarde van een inclusieve arbeidsmarkt. Volgens het adviesorgaan komt diversiteit bedrijven ten goede. 

Coronadashboard 

Een andere aanbeveling is het maken van een coronadashboard voor de kwetsbare groepen, waardoor kan worden bijgehouden wie het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Ook wil de SER dat er wordt geïnvesteerd in re-integratie van werkenden. 

Volgens het adviesorgaan was er in de afgelopen jaren juist vooruitgang geboekt. Steeds meer mensen met een achterstand vonden werk, maar door de coronacrisis is die ontwikkeling een halt toegeroepen. 

Rekenkamer:
Lees ook:
Rekenkamer: 379.000 flexwerkers zitten zonder financiële back-up
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.