Groot onderzoek

Pfizer: documenten over vaccin ingezien door hack bij EMA

09 december 2020 17:31 Aangepast: 10 december 2020 04:22
Exterieur van het hoofdkantoor van het EMA. Beeld © ANP

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam is doelwit geworden van een cyberaanval. Farmaceut Pfizer meldt dat er documenten over hun vaccin zijn ingezien door de hackers.

Het is nog onduidelijk of er gegevens zijn gestolen. Het EMA zegt geen verdere details te kunnen geven in verband met het onderzoek. Het is niet duidelijk wie achter de aanval zitten en hoe de kraakpoging is uitgevoerd. De instelling heeft direct een groot onderzoek ingesteld in samenwerking met onder meer de Nederlandse autoriteiten. 

Identiteitsgegevens

Bij de cyberaanval zijn documenten van farmaceut Pfizer over de tests van het coronavaccin van dat bedrijf ingezien. Dat maakte het Amerikaanse bedrijf in een verklaring bekend. Volgens Pfizer heeft het EMA laten weten dat de aanval geen gevolgen heeft voor de tijdlijn voor goedkeuring van het vaccin.

In het statement staat verder dat het bedrijf er niet van uitgaat dat de identiteitsgegevens van proefpersonen bij de hack zijn buitgemaakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stilleggen onderzoek coronavaccin is niet meer dan normaal

Het EMA heeft aangifte gedaan. De politie wil alleen kwijt dat het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid betrokken is bij het onderzoek naar de cyberaanval.

Op dit moment is de instelling bezig te beoordelen of het vaccin van Pfizer en BioNTech veilig is voor de Europese markt. Het EMA hoopt uiterlijk 29 december met een eindoordeel te komen.

Nederlands vaccin

De verwachting is dat in januari een Europees besluit valt over het vaccin van Moderna. Verder bestudeert de organisatie het kandidaat-vaccin van het Nederlandse bedrijf Janssen dat in Leiden is gevestigd.

Bekijk ook: Britse krijgt als eerste persoon ter wereld Pfizer-vaccin

Margaret van 90 was gisteren de eerste die het vaccin buiten de testface kreeg.

Wanneer de toezichthouder een positief advies geeft, is het uiteindelijk aan de Europese Commissie om een middel toe te laten.

Rusland, Noord-Korea en China

Informatie over de werking van coronavaccins kan interessant zijn voor medicijnontwikkelaars in andere landen. Microsoft maakte eerder al melding van cyberaanvallen vanuit Rusland, Noord-Korea en China.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronavaccin Johnson & Johnson vanaf september getest in Nederland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore