Ga naar de inhoud
Steekproef RTL Nieuws

Meeste volwassenen zeggen zich tijdens kerst aan coronaregels te houden

Beeld © iStock

80 procent van de volwassenen is van plan zich met kerst aan de coronamaatregelen te houden. Dat blijkt uit een steekproef die onderzoeksbureau DVJ Insights uitvoerde in opdracht van RTL Nieuws.

DVJ Insights deed een representatieve steekproef onder ruim 500 mensen van 18 jaar of ouder. Daarin gaf 89 procent van de mensen aan zich op dit moment aan de coronamaatregelen te houden. We vroegen ook op straat naar jullie mening.

Sjoemelen of juist strengere coronaregels? De meningen zijn verdeeld

01:14
Zo'n beetje de helft van Nederland is voorstander van aanscherping van de coronaregels. Maar tegelijkertijd zijn er nog best veel die met de feestdagen misschien een beetje willen sjoemelen. Op straat in Almere is de stemming behoorlijk verdeeld.

Op de vraag: 'Gaat u zich met kerst aan alle geldende coronaregels houden?' antwoordt 80 procent van de mensen ja. 13 procent van de mensen zegt dit niet te zullen doen en 6 procent weet het nog niet.

Iets meer mensen (84 procent) zeggen zich tijdens oud en nieuw aan de regels te zullen houden. Van de mensen die zeggen zich er niet aan te zullen houden, is de grootste groep (17 procent) tussen de 18 en 34 jaar.

Alleen met eigen huishouden

Gisteren werd bekendgemaakt dat we met maximaal drie gasten van buiten het huishouden kerst mogen vieren. Het kabinet heeft besloten omdat aantal niet te verruimen. De meeste mensen geven aan kerst alleen met het eigen gezin te vieren. Iets minder dan de helft van de mensen (43 procent) zegt één, twee of hooguit drie mensen uit te nodigen naast het eigen gezin.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet gaat groepsgrootte niet vergroten tijdens kerst, blijft maximaal 3 gasten

Voor de jaarwisseling is dat iets minder. Dan geeft 50 procent van de mensen aan van plan te zijn oud en nieuw uitsluitend met mensen uit eigen huishouden te vieren. 12 procent van de mensen geeft aan (nog) niet te weten wat ze gaan doen met oud en nieuw.