Ga naar de inhoud
ECHO Awards

Riiziane wint award voor talentvolle niet-westerse studenten: 'Erkenning voor mijn diversiteit'

Riiziane Golamun Beeld © Privéfoto.

Een award voor talentvolle niet-westerse studenten. Het lijkt iets dat niet meer van deze tijd is, maar toch is het nog hard nodig. "Met zo'n award krijg ik erkenning voor mijn prestaties en doorzettingsvermogen, helaas is het voor mensen van kleur nog steeds harder werken voor een plek aan tafel."

Een vriendin nomineerde de 25-jarige Riiziane Golamun voor de 'ECHO Awards', een prijs bedoeld voor het versterken van diversiteit in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Riiziane werd door een jury tot winnaar gekozen op basis van haar cv, een motivatiebrief en een opdracht waarin ze haar hogeschool voorzag van advies.

"Riiziane is geloofwaardig, overtuigend en weet mensen mee te nemen in een bewustwordingsproces", schrijft de jury in haar motivatie. "Haar standvastigheid in haar overtuigingen, haar zelfbewustzijn en weloverwogen ideeën maken haar een waardige winnares van de ECHO Award HBO."

Erkenning voor moeilijkere weg

Als we haar bellen is Riiziane er nog steeds stil van. "De award overviel me eigenlijk een beetje. Maar ik ben heel blij, met de award krijg ik namelijk erkenning dat mijn weg iets moeilijker is door mijn diversiteit."

Zij
Lees ook:
Zij stonden op de Dam: 'Racisme is een eeuwenoude pandemie'

Riiziane heeft een druk jaar achter de rug. Ze stond afgelopen zomer in Den Haag als spreker bij het Black Lives Matter-protest en startte met het Youtubekanaal 'Build the Table' waarin ze spreekt met succesvolle en inspirerende vrouwen.

Ander startpunt op sociale ladder

"Het is voor sommige mensen een uitdaging om een vrouw van kleur te zien die gesluierd en zo betrokken is. Het houdt mij niet tegen, maar ik kan niet ontkennen dat ik een ander startpunt heb op de sociale ladder", zegt Riiziane.

Ze vertelt dat ze op de basisschool al onderschat werd en vervelende opmerkingen naar haar hoofd kreeg. "Ik word ongewenst geconfronteerd met vooroordelen of ik krijg heel nonchalant stigma’s opgeplakt. Dit gooit muren op die ik dan bewust wil afbreken, niet zozeer voor mijn eigen gemak, maar voor degene na mij."

Ze moet ze stevig in haar schoenen staan om deze confrontaties aan te gaan. "Ik moet mensen soms aan de hand meenemen. Ik kies daar bewust voor, omdat ik in staat ben om een klap op te vangen." Ze heeft dat van jong af aan geleerd.

Rosa
Lees ook:
Rosa Parks stond niet op voor een witte man: 'Zij liet zien dat je tegen shit in kunt gaan'

Riiziane's wortels liggen in Suriname en Kaapverdië en ze is opgevoed door een alleenstaande moeder. "Mijn moeder heeft me altijd bewust gemaakt van hoe de wereld mij ziet. Niet om mij een minderwaardig beeld van mijzelf te geven, maar om mij voor te bereiden op de samenleving."

Zelf een rolmodel

Al op jonge leeftijd zocht haar moeder rolmodellen voor haar dochter. Zo kocht ze bijvoorbeeld donkere barbies. "Ik had toen nog niet door dat ze die bewust aanschafte voor mij. Ik hield gewoon van barbies. Maar ik heb toen al geleerd dat ook niet wit zijn mooi en positief is. Dat er mensen op mij lijken die mooi, sterk en krachtig zijn."

Met de ECHO Award krijgt Riiziane de kans om zelf een rolmodel te zijn. "Ik weet dat niet iedereen zo'n sterke ouder achter zich heeft staan als ik. En als ik ook maar voor één iemand het pad makkelijker kan maken, daar doe ik het voor."

Bekijk ook: Zo ontstond Black Lives Matter, en zo werd het bekend

03:45
Het is dé spreuk van de antiracismeprotesten: Black Lives Matter. Waar komt de beweging vandaan? En waarom is het niet All Lives Matter?