Code geel

KNMI waarschuwt voor verraderlijk dichte mist in vrijwel hele land

09 december 2020 05:36 Aangepast: 09 december 2020 05:40
Archiefbeeld van dichte mist. Beeld © ANP

Vrijwel overal in Nederland is het vanochtend mistig en kan het zicht verraderlijk slecht zijn. Het KNMI heeft daarom code geel afgegeven. Automobilisten wordt aangeraden hun snelheid aan te passen en voldoende afstand te houden.

Overal in Nederland, behalve in het noordwesten en noordoosten, geldt code geel. Plaatselijk kan er namelijk minder dan 200 meter zicht zijn.

Mist

Maurice Middendorp van Buienradar verwacht dat de mist in de loop van de ochtend optrekt. "Het schuift wat op, want de mist hangt nu vooral in het midden en zuiden van Nederland", vertelt hij.

"Het is de vraag hoe het zich in de loop van de ochtend ontwikkelt. Waarschijnlijk trekt de mist naar het noorden, maar mogelijk blijft het op sommige plekken de hele dag mistig."

Bekijk hier waar het mistig is:

Oppassen geblazen, dus. Daarnaast is het vanochtend koud, waarschuwt Middendorp. "Wees daarom voorzichtig als je de weg op gaat", zegt hij.

Gladheid

Omdat het op veel plekken een beetje vriest moeten automobilisten rekening houden met eventuele gladheid. Zelfs als er gestrooid is. Het zou zomaar de koudste dag van het seizoen tot nu toe kunnen worden, verwacht Middendorp.  

Aan het eind van de ochtend kan er mogelijk een drup regen vallen in Zuid-Holland en Zeeland. Als de mist blijft hangen, betekent het dat de temperaturen niet ver boven de twee graden uitkomen.

Handschoenen aan

Ook de komende dagen blijft het waarschijnlijk aan de koude kant. Pas na het weekend wordt het weer wat warmer, met temperaturen die mogelijk oplopen tot zo'n tien graden. "Dan hebben we deze winterse speldenprik weer gehad", zegt Middendorp. Tot die tijd? Handschoenen aan en een sjaal om.

Bekijk ook: Zo zet je een vliegtuig aan de grond in dichte mist

Verslaggever Maarten mocht het proberen in de simulator van Yellow Wings op vliegveld Teuge.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore