Ga naar de inhoud
Peer review

Aanvullend onderzoek: Oxford-vaccin werkt en voldoet aan veiligheidseisen

Archieffoto. Beeld © ANP

Het vaccin dat wordt ontwikkeld door de universiteit van Oxford en fabrikant AstraZeneca is werkzaam tegen het coronavirus, en het voldoet aan de veiligheidseisen. Dat blijkt uit een zogeheten 'peer review' van het vaccin door het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Eerder meldde de fabrikant al dat het vaccin voor gemiddeld 70 procent effectief is. Bij proefpersonen die twee keer een volledige dosis kregen, ligt de effectiviteit op 62 procent. Bij proefpersonen die eerst een halve dosering en daarna een normale dosering kregen, lag de effectiviteit hoger: op 90 procent.

Oxford-vaccin
Lees ook:
Oxford-vaccin is voor 62 tot 90 procent effectief, blijkt uit tests

Het is in de wetenschap gebruikelijk dat een onderzoek gecontroleerd wordt door andere wetenschappers. Dat heet peer review. Er wordt dan gekeken naar alle beschikbare data. Bij het Oxford-vaccin is dat nu gebeurd. Onderzoekers hebben nog een keer gekeken naar alle resultaten van het vaccinonderzoek bij meer dan 20.000 mensen.

Belangrijk om daarbij te melden is dat de meeste proefpersonen jonger waren dan 55, maar uit de resultaten zou blijken dat het vaccin ook voor ouderen werkt. De resultaten van die peer review zijn gepubliceerd in The Lancet.

Het Oxford-vaccin: dit moet je weten

  • Ontwikkelingen rond dit vaccin zijn belangrijk, want van dit vaccin heeft Nederland er 11,7 miljoen besteld. 
  • Het vaccin kent een effectiviteit van 62 (bij twee keer een volledige dosis) tot 90 procent (eerst een halve, daarna een hele dosis)
  • Het Oxford-vaccin kan makkelijk bewaard worden. Waar het vaccin van Moderna bewaard moet worden bij een temperatuur van 20 graden onder nul en Pfizer zelfs bij min 80 graden Celsius, blijft het Oxford-vaccin goed bij een temperatuur van 2 tot 8 graden.
  • Bovendien is het vaccin een stuk goedkoper: de kostprijs van het Oxford-vaccin ligt omgerekend rond de 2,50 euro; de vaccins van Pfizer en Moderna komen waarschijnlijk voor omgerekend 17 tot 21 euro op de markt.

Bekijk ook: Margaret (90) krijgt als eerste persoon ter wereld Pfizer-vaccin

00:39
In Groot-Brittannië is de eerste persoon ter wereld gevaccineerd met het Pfizer-vaccin, zonder dat het een test is. Voor de komende weken staan er 800.000 vaccins klaar. 80-plussers en zorgpersoneel zijn als eersten aan de beurt.