Ga naar de inhoud
Maling aan de regels

Corona splijt vrienden en families met kerst: 'Sommigen voelen zich nu al schuldig'

Archieffoto van een volle huiskamer tijdens Kerstmis. Beeld © iStock

Maar drie gasten over de vloer met kerst, is waarschijnlijk het dwingende advies van de overheid. Maar niet iedereen is van plan zich daar aan te houden. Wat te doen met vrienden, familie of collega’s die juist grote plannen hebben met de feestdagen? "Mijn schoonouders zijn hartpatiënt en longpatiënt en toch willen ze met het hele gezin kerst vieren."

Van opmerkingen als 'Gewoon lekker allemaal de hele familie uitnodigen. En dan naderhand met z'n allen weer jammeren over strengere maatregelen omdat er weer een piek is'. Tot 'Kijk de puinzooi in veel supermarkten, wordt totaal niks tegen gedaan, en dan ons oproepen om met weinig mensen kerst en oud en nieuw te vieren? Nou, dacht het niet'. Er wordt nogal verschillend en emotioneel gereageerd op een Facebookbericht van RTL Nieuws met de vraag of het strenge advies met kerst tot conflicten of dilemma’s leidt.

Joyce (niet haar echte naam) heeft de knoop al doorgehakt. Ze is gescheiden en haar volwassen kinderen gaan de eerste dag naar hun vader. Maar haar ex neemt het niet zo nauw met het advies. Bij hem komen meer dan tien mensen kerst vieren. "De volgende dag zouden ze bij mij komen", vertelt ze. "Maar aangezien ik me wel aan de regels hou, heb ik aangegeven dat ik nu geen kerst vier met de kinderen. Niet leuk, maar ik vind het erg moeilijk dat mensen maling hebben aan de regels." 

Kabinet
Lees ook:
Kabinet gaat groepsgrootte niet vergroten tijdens kerst, blijft maximaal 3 gasten

Toch met het hele gezin

Bij Jasmin mag je gerust van woede spreken. Ook zij wil niet dat haar echte naam genoemd wordt, 'anders laait de boel nog verder op'. Haar schoonouders zijn hartpatiënt en longpatiënt en allebei doodsbang om corona te krijgen. Toch willen ze met het hele gezin kerst vieren.  

"Ik word daar boos van. Hoe kun je je nou te pas en te onpas laten testen, maar toch met z’n allen aan tafel gaan zitten? Ik heb een vitaal contactberoep. Ik kan die mensen niet eens garanderen dat ik het niet heb. Dit is zo kortzichtig." Jasmin hoopt dat de regels zo streng blijven as ze nu zijn. "Alsof corona er rekening mee houdt dat het kerst is." 

Zo kom je tot een oplossing 

"Corona levert dit jaar een heel grote bijdrage aan het ontstaan van conflicten in vriendengroepen, op het werk, binnen de familie of gezinnen", zegt Bernadette Keijzer, familie-mediator, conflictcoach en eigenaresse van Hello Mediator

Haar advies om wél tot een oplossing te komen:

  • Stel je open voor de ander en heb niet meteen een oordeel. Dus: 'Ik hoor jou zeggen dat je het afgelopen jaar eenzaam bent geweest en dat je nu heel graag met de familie samen kerst wil vieren.' In plaats van: 'Jij snapt toch ook wel dat wij nu niet samen kerst kunnen vieren!'
  • Beschrijf daarna wat jij voelt. Bijvoorbeeld: 'Ik ben ontzettend bang om het virus op jullie over te dragen want ik heb een vitaal beroep'. In plaats van: 'Ik heb een vitaal beroep, ik kan niet eens garanderen of ik coronavrij ben. Dus ik kom niet!'
  • Zeg als laatste wat je graag zou willen. Dus niet wat je niet zou willen. Daarna vraag je aan de ander of hij of zij aan jouw verzoek kan voldoen en zo niet, wat dan zijn of haar idee is en of jullie tot een compromis kunnen komen.

Eén avond verstand op nul

Sven en zijn tien vrienden, allemaal twintigers, hebben al besloten dat ze Tweede Kerstdag voor één avond met z’n allen 'het verstand op nul zetten'. "Sommigen van de groep voelen zich eigenlijk nu al schuldig, maar zij zullen uiteindelijk ook ongetwijfeld aanschuiven", vertelt hij. 

Ja, het zorgpersoneel verdient applaus, is de mening van de groep, maar iedereen levert in. Of hoe Sven (niet zijn echte naam) het zegt:  "Ik ben 27, heb geen kinderen of partner, en zit in het weekend thuis soms in een diep dal. Ik kan er best goed tegen, maar af en toe zit ik er helemaal doorheen."

Dat geldt ook voor zijn vrienden, sommige hebben last van eenzaamheid en depressieve en uitzichtloze gevoelens. Zij redeneren: 'we hebben ons steentje bijgedragen: we werken fulltime thuis, gaan niet naar een drukbezochte Efteling of bouwmarkt en shoppen ook niet in drukke winkelstraten'. 

Wat
Lees ook:
Wat doen we met oma deze kerst? 'Thuis uitnodigen is onverantwoord'

Daarom willen ze Tweede Kerstdag weer even leven 'zoals het échte normaal'. "En dit gaan wij dus ook doen. Al is het maar voor één avond. De meeste van ons zien het als een bijdrage aan ons eigen individuele gezondheid, wat ook zeker niet onbelangrijk is."

Sven heeft zijn kerstplannen met zijn collega’s besproken, mensen die volgens hem vooral heel bang zijn voor corona. "Zelf zouden zij het niet doen, maar tegelijkertijd merk ik dat er zelfs bij hen een heel klein beetje begrip is dat mensen dit ook nodig hebben." 

Jonge collega's

Begrip heeft horecabaas Simon ook wel. Hij is zelf tenslotte ook jong geweest. Toch vindt hij het moeilijk dat hij nu al zijn spaargeld en extra leningen in zijn restaurant moet stoppen, terwijl zijn jonge personeelsleden zich gedragen alsof ze nog nooit van de coronaregels gehoord hebben. 

Hij heeft een 'superleuk team' en vindt het daarom soms moeilijk hoe hij moet reageren. "Wat doe je als je erachter komt dat jonge collega’s veelvuldig in overtreding zijn? Laat je ze dan werken of tref je maatregelen? Mijn restaurant staat in een kleine plaats. We hebben hier een uitbraak gehad. Ik heb iedereen die zich niet aan de regels hield, uitgeroosterd." 

Gekkenhuis met oud en nieuw

Vooral oud en nieuw wordt een gekkenhuis, voorspelt Simon. 'Dan ga ik me niet aan de regels houden', hoort hij de tieners en jonge twintigers zeggen die voor hem werken. "Tegenhouden kan ik ze niet. Ik ben blij dat ze het gewoon zeggen, dan kan ik er tenminste nog naar handelen."

Op cateringaanvragen die hij krijgt voor partijtjes van soms wel dertig personen gaat hij niet in. Jammer van de inkomsten, maar Simon wil grote groepen niet stimuleren en zelf ook geen risico nemen. "En ik kan toch niet tegen het personeel zeggen dat ze niet met hun vriendengroep mogen afspreken en hen dan wel een groep van dertig mensen laten bedienen?"

Bekijk ook: Slager verhuist vanwege kerstdrukte naar leeg restaurant

01:15
Slager Dennis verwacht ook dit jaar kerstdrukte, maar de coronacrisis maakt dat lastig. Hij mag namelijk maar drie klanten per keer in zijn slagerij. Daarom is hij nu uitgeweken naar een restaurant dat door de coronacrisis leeg is komen te staan.