Ga naar de inhoud
Weekcijfers RIVM

Zorgwekkende stijging in aantal positieve tests: kwart meer dan vorige week

Een medewerker van de GGD Amsterdam neemt een coronatest af in een testlocatie bij de RAI. Beeld © ANP

Er zijn in de afgelopen week 43.103 positieve coronatests gemeld bij het RIVM. Dat is een stijging van 27 procent ten opzichte van de week daarvoor. Dat blijkt uit de nieuwste weekcijfers van het RIVM. Of dit betekent dat het virus zich ook sneller verspreidt, is niet zeker. De stijging is mogelijk te verklaren door het feit dat er sinds 1 december ook zonder klachten getest kan worden.

Het RIVM noemt de stijging van het aantal positieve tests 'zorgwekkend'. Het aantal mensen dat met COVID-19 op de verpleegafdeling in het ziekenhuis werd opgenomen was 1.229 (vergeleken met 1.007 opnames in de week ervoor). Het aantal intensive care opnames was 179 in de afgelopen week (vergeleken met 183 de week ervoor).

In totaal stierven in de afgelopen week 338 mensen, meldt het RIVM.

R-getal rond de 1

De afgelopen weken daalde het aantal positieve tests steeds gestaag, maar met 43.103 nieuwe positieve tests is er deze week sprake van een flinke stijging.

Wel lieten ook meer mensen zich testen, maar het percentage positieve testen steeg ook, van 11,1 naar 11,6 procent. Het reproductiegetal ligt nog steeds ongeveer op 1.

Aantal positieve tests per week:

  • 7 weken geleden: 55.587
  • 6 weken geleden: 67.542
  • 5 weken geleden: 64.087
  • 4 weken geleden: 43.621
  • 3 weken geleden: 37.706
  • 2 weken geleden: 36.931
  • Vorige week: 33.949
  • Deze week: 43.103 

Waar komt die stijging vandaan?

Is die stijging te verklaren? Dat is niet eenvoudig, zegt datajournalist Jasper Bunskoek van RTL Nieuws. Veel factoren zijn van invloed.

"Neem bijvoorbeeld het feit dat we ons sinds 1 december ook kunnen laten testen zonder klachten. We weten bijvoorbeeld van GGD Amsterdam dat er gemiddeld nu zo'n 600 tests per dag meer worden afgenomen. Dat leidt ongetwijfeld ook tot hogere cijfers, maar betekent niet meteen dat het virus zich sneller aan het verspreiden is. We weten alleen nog beter wie er positief is en wie niet."

Meer
Lees ook:
Meer coronabesmettingen ondanks maatregelen, hoe zit dat?

Wat ook mee kan spelen is dat GGD's en het RIVM steeds meer testuitslagen ontvangen vanuit commerciële teststraten, die de afgelopen periode flink in aantal toenamen. "Ook hierbij hoeven hogere cijfers dus niet meteen te duiden op snellere verspreiding van het virus", zegt Bunskoek.

Doel: minder dan 8467 besmettingen per week

De weg naar het niveau waakzaam op de coronaroutekaart (maximaal 8467 nieuwe gevallen per week) is door de toename van het aantal nieuwe gevallen weer aanzienlijk verder weg.

Eerder voorspelde het RIVM daar medio januari te zijn, maar dat is op basis van de huidige trend bij gelijk blijvende maatregelen bijna ondenkbaar.

In onderstaande grafiek zie je de trend van het wekelijks aantal besmettingen en de lijn waar we naartoe willen (de stippellijn). 

Wel of geen versoepelingen?

Worden de maatregelen in aanloop naar kerst versoepeld, of niet? Dat is de grote vraag waar we vanavond om 19.00 uur antwoord op krijgen, want dan is er een nieuwe persconferentie.

Vanavond
Lees ook:
Vanavond weer persconferentie: versoepelen rond kerst of niet?

Als we afgaan op de cijfers lijkt versoepeling ver weg. "Voor december en de kerstvakantie blijven de geluiden somber", zegt politiek verslaggever Fons Lambie in aanloop naar de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Groepsgrootte tijdens kerst

Mogelijk wordt de maximale groepsgrootte binnenshuis wel iets opgerekt tijdens de feestdagen. Die ligt nu op 3 personen, dat wordt mogelijk 4 of 5.

Al wekenlang wordt aangekondigd dat áls er rond de feestdagen versoepelingen zouden komen, deze vanavond bekend zouden worden gemaakt.

De persconferentie om 19.00 uur is live te volgen op onze website en op RTL 4.

Bekijk ook: coronacijfers: wat ze ons wel, maar ook niet zeggen

03:12
De wekelijkse coronacijfers zeggen ons veel, maar niet alles. In deze video leggen we je uit hoe het zit.
Bron: RTL Nieuws