Ga naar de inhoud
Instructievideo

Ontpitten avocado gevaarlijk, artsen vertellen hoe het wél moet

Pas goed op als je een avocado met een mes ontpit. Beeld © Getty Images/NVPC

Het lijkt een simpel klusje, maar dat is het allerminst. Sterker nog: het kan gevaarlijk zijn en een flinke wond opleveren als je niet oppast. Plastisch chirurgen krijgen steeds vaker patiënten met wonden nadat ze avocado's hadden geprobeerd te ontpitten met een mes.

"Ontpitten met een mes gaat vaak fout, met meestal zenuwletsel tot gevolg", zegt plastisch chirurg Annekatrien van de Kar van het OLVG in Amsterdam.

Waarschuwing

Artsen adviseren supermarkten en producenten de zogenoemde ontpit-instructie bij avocado's aan te passen. Consumenten krijgen nu twee tips: doe het met een mes of met een lepel. Maar mensen snijden zich soms lelijk met een mes, waardoor er bijvoorbeeld een zenuw beschadigd kan raken.

Er zou dan ook een waarschuwingssticker op de avocado's moeten komen. Op die manier moeten consumenten zich bewust worden van de risico's.

Instructievideo

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie heeft een instructievideo gemaakt voor het veilig ontpitten van een avocado:

"Helaas zijn de risico's onbekend of ze worden onderschat door de consument", zegt Van de Kar. "Bij het ontpitten houden consumenten vaak een avocadohelft in de palm van hun hand. Als bij het ontpitten vervolgens het mes uitschiet of van de pit glijdt, steken ze in hun hand. Daarbij zien we vaak dat gevoelszenuwen van de vingers worden beschadigd of doorgesneden. Soms raken mensen zelfs een pees."

Cijfers over hoe vaak 'avocadoletsel' in ons land voor komt zijn er niet, maar het bureau dat spreekt namens de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie verwijst naar Amerikaans onderzoek. Dat zou laten zien dat er jaarlijks 8000 Amerikanen zijn die een avocado-gerelateerde verwonding oplopen.

Bekend slachtoffer

Nieuwslezer Jo van Egmond kwam vorig jaar op de spoedeisende hulp terecht toen ze een avocado open probeerde te maken. Dat ging flink mis.

"Ik wipte met een mespunt die pit eruit, maar het lukte niet en toen stak ik zo dat mes in mijn hand", vertelde ze daarna tegen Editie NL. "Het bloed kwam er pulserend uit."

In het ziekenhuis is haar hand uiteindelijk gehecht. "Het was doodeng. Ik heb daarna van radio-dj's Coen en Sander een avocadoslicer gekregen om ze veilig open te maken."

Avocado
Lees ook:
Avocado snijden gevaarlijk, steeds meer mensen naar eerste hulp