Roller Coaster op 1

Danny Vera stoot Queen van troon in Top 2000, 'maar niet voor lang'

08 december 2020 13:26 Aangepast: 08 december 2020 13:37
Links: Danny Vera. Rechts: Freddie Mercury van Queen. Beeld © ANP (archieffoto's)

Na járen is Queen van de troon gestoten. Danny Vera's Roller Coaster staat op nummer 1 in de Top 2000. Is er een nieuwe traditie geboren? "Roller Coaster is een mooi nummer, hoor, maar niet majestueus. Maar goed. 2020 was natuurlijk ook geen majestueus jaar."

Roller Coaster op de eerste plek? Kees Toering, bedenker van de Top 2000, was op z'n zachtst gezegd verbaasd toen hij het gisteren hoorde. "Ik had wel verwacht dat-ie hoog zou eindigen, omdat hij vorig jaar natuurlijk uit het níéts heel hoog binnenkwam. En het is ook een prachtig nummer. Maar dat het lied echt bovenaan zou komen? Nee."

Traditie

Het viel Toering ook al op dat Danny Vera's nummer dit jaar ook in de Evergreen Top 1000 van Radio 5 belandde. "De stemmers van die lijst klassiekers zijn toch al wat ouder. Dus zelfs zíj kozen voor dit nummer. Dat zegt wel wat."

En daarmee is Queen met Bohemian Rhapsody van zijn troon gestoten. Dat staat nu op twee. Toering: "Al die jaren staat Queen zo dik bovenaan, zeventien keer op plek één, we hebben aftellen tot 12 uur ingeruild voor dat lied, en dat eindigt zo met die gong. Het was een traditie geworden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Altijd maar weer Queen op nummer één: waarom?

Op een paar uitzonderingen na, want in 2006 was Boudewijn de Groots Avond op nummer één, en een paar jaar later kreeg John Lennon met het nummer Imagine de eer.

"De sfeer van die liedjes is vergelijkbaar met Roller Coaster", zegt Toering. "Rustig, kalm, relaxed, verbindend. Toen Imagine op één belandde, waren net de aanslagen in Parijs geweest. Toen hadden mensen behoefte aan zo'n lied. Ik kan me voorstellen dat nu ook zo is, in deze coronatijd, mensen willen iets kalms, ze zoeken verbinding, rust."

Hoe goed is Danny Vera's lied?

Over smaak valt te twisten. Maar over muzikaliteit valt wél wat te zeggen. "Ik denk dat Danny Vera in de eerste instantie in muzikaal opzicht veel mensen aanspreekt", zegt Wouter Capitain, muziekwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam.

"Het kan in de smaak vallen bij verschillende doelgroepen, zowel uitgesproken rock- en countryliefhebbers als een breder publiek, en het is in dat opzicht vergelijkbaar met een nummer als Nothing Else Matters van Metallica. Dat valt ook in de smaak bij heel veel verschillende muziekliefhebbers."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is de bedenker van de Top 2000: 'Ik dacht, we doen dit één jaar'

Volgens Simone Driessen, mediawetenschapper aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, is de keuze voor Roller Coaster een reflectie van het jaar waar we in zaten. "Mensen stemmen met emotie, muziek is emotie, en ook een weerspiegeling hoe we dingen ervaren."

Alleen de naam al

De naam Roller Coaster zegt eigenlijk al genoeg, zo stelt Driessen: "De meeste mensen zullen het jaar zo hebben ervaren. En daarom kiezen we ook voor een kalmerend nummer als afsluiter: dat hebben we nodig."

Bovendien was 2020 een jaar waarin werd gebroken met tradities. Geen feest op Koningsdag, geen concerten, verjaardagen en bruiloften werden niet gevierd of kleiner, begrafenissen moesten intiemer. "Dat Danny Vera op 1 staat, is ook anders dan onze tradities. Dit nummer past dus bij de verandering die we hebben doorgemaakt."

'Nederlandse trots'

Wat daarnaast volgens Capitain meespeelt, is de nationale trots dat een Nederlandse artiest een potentiële klassieker uitbrengt. "Vorig jaar bleek die potentie al uit de nummer-4-notering. Wanneer Danny Vera niet Nederlands zou zijn geweest, zou hij waarschijnlijk minder vaak op de radio gedraaid worden en zouden minder mensen op dit nummer stemmen."

Maar dat neemt volgens Capitain niet weg dat de kracht in eerste instantie 'in het nummer zelf schuilt'.

Komt wel weer 

Daarnaast geeft de populariteit van Roller Coaster ook aan dat de Top 2000 langzaam verjongt, zegt muziekwetenschapper Capitain. "De lijst is niet helemaal vastgeroest in de jaren '70."

Maar: het zal Capitain niets verbazen wanneer Queen volgend jaar of het jaar daarop toch weer op nummer 1 zal staan. "Misschien dat Bohemian Rhapsody zelfs extra stemmen krijgt nu duidelijk is dat het niet vanzelfsprekend op nummer 1 staat."

Let maar op

Ook Top 2000-bedenker Kees Toering is ervan overtuigd: Queen komt vanzelf wel weer een keer op 1, 'let maar op'. "Hij is altijd weer teruggekomen." 

"Bohemian Rhapsody heeft álles, het is opzwepend, rustig, het is een zeldzaam muzikaal monumentaal hoogstandje. Roller Coaster is een mooi nummer, hoor, maar niet majestueus. Maar goed. 2020 was natuurlijk ook geen majestueus jaar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Danny Vera dolblij met Top 2000: 'Er gaat een borreltje open'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore