'100.000 euro schade'

Eigenaar opgeblazen Poolse winkel Aalsmeer: 'Er is heel weinig van over'

08 december 2020 10:11 Aangepast: 08 december 2020 16:45
De eigenaar van de zaak. Beeld © RTL Nieuws

Eigenaar Mohamad Mahmoed is vooral verdrietig. Zijn Poolse supermarkt in Aalsmeer ging vannacht in vlammen op, nadat er explosieven tot ontploffing werden gebracht. "Toen ik aankwam zag ik brandweer en politie. Er is heel weinig van mijn zaak over."

Hoe kan iemand zoiets doen? Hoe heeft het kunnen gebeuren? Wie heeft het gedaan? Mahmoed zit met veel vragen op de ochtend dat hij amper de schade heeft kunnen opnemen. "Misschien wel ruim 100.000 euro", denkt hij. 

'Hoe langer ik dicht blijf, hoe groter de schade'

Direct deze ochtend plaatste hij al een bericht op Facebook dat hij zo snel mogelijk weer open wil gaan. Dat dat niet snel gaat gebeuren, begrijpt hij ook. "Maar hoe langer ik dicht blijf, hoe groter de schade."

Bekijk hier de beelden van kort na de explosies:

Mahmoed hoorde vannacht het alarm afgaan en probeerde toen direct de camerabeelden te bekijken, maar dat lukte niet. Daarna kreeg hij een telefoontje van de buren, die het slechte nieuws vertelden. Mahmoed stapte meteen in de auto, 40 minuten later stond hij voor zijn pand.

'Hoop dat de daders snel worden gepakt'

"Een enorme tik. Ik heb er eigenlijk geen woorden voor", zegt hij er nu over. Hij had ook geen problemen met mensen, die het mogelijk gedaan zouden kunnen hebben, zegt hij. Maar wie hebben het dan gedaan? "Ik hoop dat de daders zo snel mogelijk worden gepakt."

Het opvallende is dat de zaak van Mahmoed niet de enige Poolse supermarkt is die vannacht in vlammen opging. Ook in het Brabantse Heeswijk-Dinther was een explosie. Net als de zaak van Mahmoed heet die zaak 'Biedronka'. 'Lieveheersbeestje', in het Nederlands.

Op deze twee plekken vonden de explosies plaats. Op deze twee plekken vonden de explosies plaats.

Maar Mahmoed kent de eigenaar van de zaak niet. "Ik vond het ook erg vreemd toen ik het hoorde", zegt hij erover. 

Omwonenden van de winkel in Aalsmeer vertellen dat ze even na 03.00 uur een 'enorme doffe knal' hoorden. "We schrokken wakker, het leek wel illegaal vuurwerk. Het was echt een mega-klap", vertelt een vrouw die een paar straten verderop woont.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Harde explosies met veel schade in Poolse winkels Heeswijk en Aalsmeer

"Even later leek het of we schoten hoorden", zegt ze. Ze kent de eigenaar niet persoonlijk, maar weet wel dat de winkel onlangs grondig is verbouwd.

Woning uit na explosie

Een stel dat naast de getroffen winkel woont, moest hun woning uit. De twee hoorden een explosie en werden wakker van vuur, zo vertellen ze. Ze zagen de winkel en auto in brand staan, pakten snel kleding en vertrokken.

De politie onderzoekt de zaak en roept getuigen op zich te melden. Het is op dit moment niet bekend of de twee incidenten iets met elkaar te maken hebben.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore