Krapte blijft

Meer Nederlanders van plan hun huis te verkopen, zegt Funda

08 december 2020 00:40 Aangepast: 08 december 2020 00:50
Beeld © ANP

Meer huizenbezitters zijn van plan om de komende tijd hun huis in de verkoop te zetten. Dat blijkt uit de maandelijkse index van verkoopsite Funda. En da's opvallend: de afgelopen maanden daalde het aantal mensen met verkoopplannen.

Funda begon in juli met de maandelijkse index. Sindsdien nam het aantal mensen met de intentie om hun huis te verkopen maand op maand af. Maar deze maand is er voor het eerst een stijging te zien. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

In één dag 'Funda-klaar': zussen vinden gat in de markt tijdens de crisis

Het aantal mensen dat van plan is om een woning te kopen nam ook toe, maar wel iets minder hard dan de intentie om te verkopen. De krapte op de huizenmarkt blijft daardoor nog wel aanhouden. Minder mensen gaven aan dat het momenteel een goed moment is om een huis te kopen.

Dringen geblazen

Vooral onder mensen die een huis zoeken in de prijsklasse tot 400.000 euro is het dringen geblazen, zegt topman Quintin Schevernels van Funda. "We zien op ons platform steeds meer reacties per te koop staande woning."

Bekijk ook: Lisa en Sander hebben beet: meer kans voor starters op woningmarkt

De huizenprijzen blijven maar stijgen, ondanks de coronacrisis. Toch maken starters op de woningmarkt iets meer kans.

Wie een woning zoekt, moet zich daardoor steeds meer aanpassen. In eerste instantie door te gaan overbieden, maar ook in de woonwensen. Zo kiezen mensen vaker voor geen of minder buitenruimte, terwijl dat in de coronacrisis wel een grote wens is.

"Dat is heel dubbel natuurlijk", zegt Schevernels. "De consument heeft door externe invloeden veranderende woonwensen, maar kan daar in deze markt weinig mee."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blikvanger op Funda: dit appartement ademt seks

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore