Ga naar de inhoud
Stunt?

Standbeeld Jip en Janneke plotseling verdwenen uit Zaltbommel

Het standbeeld van Jip en Janneke staat er niet meer. Beeld © ANP

Sinds 1992 staat in de Gelderse plaats Zaltbommel een beeld van Jip en Janneke die hun hondje Takkie uitlaten. Maar vanochtend bleek het opeens spoorloos verdwenen.

Het beeld staat normaal gesproken aan de Waalkade in Zaltbommel. De gemeente denkt dat een oudejaarsvereniging achter de diefstal zit, zegt een woordvoerster. Het is nog niet bekend of de gemeente stappen gaat ondernemen om het beeld terug te krijgen.

Annie M. G. Schmidt

Zaltbommel is de geboorteplaats van illustratrice Fiep Westendorp, die de figuurtjes van Jip en Janneke gestalte gaf. Schrijfster Annie M. G. Schmidt is de bedenkster van de kinderverhalen. Westendorp en Schmidt hebben het beeld in 1992 zelf onthuld.

De sculptuur van zwartgeverfd staalplaat is gemaakt door kunstenaar Ton Koops en stond op een bakstenen sokkel.

Stereotypes
Lees ook:
Stereotypes in kinderboeken: 'Elk kind moet zichzelf kunnen herkennen'

Het beeld verdween in 2007 ook al een keer als oudejaarsstunt. Zaltbommel kreeg het beeld toen na de jaarwisseling terug.

Stereotype

Jip en Janneke raakten vorige maand nog in opspraak, toen een Utrechtse PvdA-politica ervoor pleitte om de boekjes uit de bibliotheek te verwijderen, omdat ze te stereotype en te rolbevestigend zouden zijn.

Zijn de avonturen van Jip en Janneke - die geboren zijn in de jaren vijftig - nog geschikt voor de kinderen van nu? EditieNL maakte twee weken geleden deze reportage.

'Jip en Janneke kunnen echt niet meer'

01:59
Er klinkt veel boosheid en onbegrip over het idee van een Statenlid van de PvdA in Utrecht om de boeken van Jip en Janneke uit de bibliotheek te halen.