Ga naar de inhoud
Rechten en plichten

Nog één jaar en dan is Amalia 18, gaan we haar dan vaker zien?

Prinses Amalia in juli 2019. Beeld © MMP

Groot feest in Huis ten Bosch: prinses Amalia is vandaag 17 jaar geworden, haar laatste verjaardag als minderjarige. Wat verandert er voor haar als ze 18 wordt? Welke rechten en plichten krijgt ze dan? "Het belangrijkste is dat ze vanaf dan automatisch koningin wordt als haar vader overlijdt", zegt Koninklijk Huis-verslaggever Sander Paulus.

Nu is het nog zo dat koningin Máxima regentes zou worden. Zij zou dan tot 7 december 2021 namens Amalia regeren, zoals koningin Emma na het overlijden van Willem III deed voor koningin Wilhelmina, die in 1890 nog minderjarig was.

Lid van Raad van State

Ook wordt Amalia vanaf haar 18de verjaardag lid van de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. De koning is daarvan de voorzitter, en ook koningin Máxima is lid. 

"Je moet niet denken dat dat inhoudelijk een zware taak is", zegt Paulus daarover. "Ze hoeven niet naar de vergaderingen toe, en de koning is er dan ook bijna nooit. Zijn rol als voorzitter is vooral een symbolische rol, de vicevoorzitter is de feitelijke voorzitter." Leden van het Koninklijk Huis mogen ook alleen meevergaderen, ze mogen niet stemmen.

1,5 miljoen euro

Er is veel discussie en verontwaardiging over: zodra Amalia 18 is, heeft ze automatisch recht op zo'n 1,5 miljoen euro per jaar. Zo'n 250.000 euro daarvan is salaris, de rest is bedoeld voor de opbouw van een eigen hofhouding. "Een interessante vraag is wat er gaat gebeuren met dat geld", zegt Paulus. 

"In België heeft koning Filip besloten dat zijn dochter Elisabeth, die al 18 is, voorlopig geen toelage krijgt, omdat ze nog studeert en geen koninklijke taken uitvoert. Mijn vermoeden is dat dat in Nederland niet gaat gebeuren, maar ik ben benieuwd."

"Ook prinses Amalia doet de komende jaren waarschijnlijk nog weinig werk dat bij haar functie past. Ze was van plan om na het halen van haar gymnasiumdiploma eerst een jaar te gaan reizen, al staan alle plannen nu door corona natuurlijk op losse schroeven."

Publieke taken?

"Ik ben heel benieuwd hoe haar agenda eruit gaat zien", zegt Paulus. Amalia mag zelf beslissen of ze bezoeken gaat afleggen, lintjes gaat doorknippen en dergelijke. "Dat is niet anders dan voor de koning, die heeft ook maar één plicht: wetten ondertekenen."

Tot nu toe wordt Amalia zoveel mogelijk uit de publiciteit gehouden door haar ouders. Er zijn twee fotomomenten per jaar, een voor de zomervakantie en een voorafgaand aan de wintersport in Lech, en op Koningsdag zijn de kroonprinses en haar zussen erbij.

"Ik denk dat dat ingegeven is door haar vader, die worstelde met zijn privacy en het feit dat hij koning zou worden", zegt Paulus. "Maar mijn inschatting is dat Amalia die worsteling niet heeft, ze lijkt er geen moeite mee te hebben dat ze ooit koningin wordt. Ze heeft zelf ook weleens gezegd dat ze het prima vindt, en dat ze 'best een leuk leven' heeft." 

"De kans is groot dat Amalia na haar 18de verjaardag dan ook voor allerlei dingen gevraagd zal worden. Maar of ze dat gaat doen, zal ook afhangen van corona. Want de eerste keer dat zij een schip te water laat of een lintje doorknipt, zorgt dat natuurlijk voor een enorme aanloop."

Bekijk ook: Prinses Amalia wil geen showversie van zichzelf laten zien

03:51
"Het is af en toe nog onwerkelijk voor mij om te realiseren dat dit echt mijn leven is." Prinses Amalia gaf na Koningsdag 2018 in Amersfoort samen met haar ouders haar eerste interview aan verslaggever Sander Paulus.