Gevaarlijke kruisingen

Kabinet trekt 165 miljoen uit om verkeersveiligheid aan te pakken

07 december 2020 08:18
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De regering geeft 165 miljoen euro uit aan het verbeteren van de verkeersveiligheid. Met het geld kunnen gemeenten, provincies en waterschappen aan de slag met gevaarlijke kruispunten, fietspaden, wegen en rotondes. "Dit gaat echt een verschil maken en zorgen voor minder ongevallen op die wegen en fietspaden", verwacht minister Van Nieuwenhuizen.

De investering is een onderdeel van het Strategisch Plan Verkeersveiligheid, dat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) twee jaar geleden maakte met provincies en gemeenten.

Half miljard euro

Het kabinet liet vorig jaar al weten de komende tien jaar een half miljard euro beschikbaar te stellen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dat is hard nodig, zei Van Nieuwenhuizen toen. "Het aantal slachtoffers loopt op in plaats van dat het naar beneden gaat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Automobilist hardleers: 'We denken oprecht dat we kunnen gamen achter het stuur'

Gemeenten, provincies en waterschappen moesten zelf verbeteringen voor de verkeersveiligheid aandragen. Dat kon dit jaar tussen juli en september. "Het enthousiasme bij gemeenten, provincies en waterschappen was groot. Er zijn hele goede plannen ingediend bij ons ministerie", vertelt Van Nieuwenhuizen. "Wij zetten de rijksverdubbelaar in."

Rijksverdubbelaar

Dat betekent dat de regering de inleg van lokale overheden verdubbelt. "Op die manier kunnen de mensen bij de lokale en regionale overheden nu snel aan de slag om die gevaarlijke kruising of dat te smalle fietspad onder handen te nemen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minder verkeersdoden, maar nog altijd twee Boeings vol: 'Lange weg te gaan'

Bijna 190 (van de 355) gemeenten, alle provincies en twee waterschappen ontvangen een deel van de 165 miljoen euro. Lokale overheden gaan bijvoorbeeld aan de slag met de aanleg van verkeersdrempels, wegversmallingen, veilige bermen en vrij liggende fietspaden.

Fietspaden verbreden

Ook gaat er geld naar het verbreden van fietspaden en het omvormen van onoverzichtelijk kruispunten naar rotondes. Zo'n dertig gemeenten hebben daarnaast geld gekregen voor het inrichten van veilige schoolzones.

Ongeveer twee derde van de maatregelen wordt binnen een jaar uitgevoerd. "Zo wordt niet alleen de verkeersveiligheid verbeterd", zegt Van Nieuwenhuizen. "Maar wordt ook op korte termijn een impuls gegeven aan de bouwsector."

Bekijk ook: Mee met jacht op verkeershufters

Bumperkleven, rechts inhalen of door een rood kruis rijden. Steeds meer bestuurders krijgen hiervoor een bekeuring. Onze verslaggever ging mee op pad met een speciale 'hufterpatrouille'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore