Langverwachte voucherbank

'Kabinet maakt geld vrij om toerist met voucher tegemoet te komen'

07 december 2020 01:54 Aangepast: 07 december 2020 02:03
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De Nederlandse regering werkt aan een plan om toeristen wiens vakantie geannuleerd is, hun geld terug te geven. Zeker één miljoen Nederlanders zouden van een reisorganisatie een voucher hebben gekregen. In totaal gaat het om een bedrag van bijna één miljard euro.

Dat schrijft de Telegraaf. Volgens de krant heeft het kabinet vergevorderde plannen om een voucherbank op te richten. Dat zou later deze week bekendgemaakt worden. Dat vertelt een ingewijde aan de krant.

Voucherbank

Reisorganisaties pleiten al langer voor een voucherbank: een lening bij de overheid om alle vouchers te kunnen terugbetalen, zodat ze niet failliet gaan.

Met een voucherbank zouden toeristen wiens vakantie geannuleerd is, hun geld terug kunnen krijgen. Ook als een reisorganisatie door de coronacrisis omvalt. Het kabinet zou er een bedrag van 400 miljoen euro voor uittrekken. Dat geld kan worden uitgeleend aan reisbureaus die vouchers hebben uitgegeven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat gebeurt er met je vouchers als een reisorganisatie omvalt?

"Er zijn ontzettend veel vouchers uitgegeven door reisbureaus. Het is een zooitje", vertelde Hendrik Noorderhaven, directeur van EUclaim, vorige maand aan EditieNL. "Als een reis geannuleerd wordt hoor je binnen twee weken je geld terug te krijgen. Maar de reisbureaus hebben eenzijdig besloten vouchers uit te gaan geven. Dit wordt gedoogd door het kabinet."

'Het geld is op'

Zo'n voucher kun je inzetten voor een nieuwe reis, of gebruiken om op een later moment je geld terug te krijgen. "Maar dat geld moet er dan wel zijn. Sommige reisbureaus zeggen nu: het geld is op, we hebben het niet. Daar kunnen grote problemen ontstaan."

Een voucherbank moet die problemen oplossen. Zowel de ANVR, de vereniging van reisondernemingen als de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), melden in de Telegraaf dat een voucherbank er nu 'heel goed uitziet'. Het kabinet zou garant willen staan voor 80 procent van de waarde van een tegoedbon en maximaal 50 miljoen euro per reisorganisatie uit willen lenen.

Het ministerie van Economische Zaken wil nog niet inhoudelijk op het nieuws reageren.

Bekijk ook: Fluiten naar de voucher

De reisbranche verkeert in zwaar weer. Vliegmaatschappijen en reisorganisaties staan op omvallen. Wat betekent dit voor Nederlanders die een voucher hebben ontvangen voor hun vlucht of vakantie?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore