'Rust zacht'

Oudste Nederlandse oorlogsveteraan Paul Moerman (104) overleden

07 december 2020 00:32 Aangepast: 07 december 2020 04:10
Paul Moerman tijdens de jaarlijkse Veteranendag in 2014. Beeld © ANP

De oudste Nederlandse oorlogsveteraan, Paul Moerman, is afgelopen vrijdag op 104-jarige leeftijd overleden. Moerman vocht in de Tweede Wereldoorlog mee in de slag om Ypenburg (1940), waar veel van zijn kameraden om het leven kwamen.

Minister Ank Bijleveld (Defensie) meldt het nieuws via Twitter. "Ik dank hem voor zijn inzet en wens zijn familie heel veel sterkte", schrijft zij. "Rust zacht."

Dag na verjaardag

Moerman overleed één dag na zijn 104e verjaardag. Hij was de oudste nog levende Nederlandse veteraan van de Tweede Wereldoorlog. Het is niet bekend waaraan hij is overleden.

Moerman was een opvallend figuur op de jaarlijkse Veteranendag, waar hij ieder jaar te gast was. Daar droeg hij een lijst met de namen van zijn 'dierbare overledenen' om zijn nek.

Veel van zijn kameraden kwamen om het leven tijdens de slag om Ypenburg, een militair vliegveld dat in handen was van de Duitsers. Bijna honderd Nederlandse militairen stierven daar.

Verschrikkingen op Ypenburg

"Ik droom er nog weleens van, van die verschrikkingen op Ypenburg", vertelde Moerman daar eerder dit jaar over. "Ik zie die beelden glashelder, als een film die gisteren gedraaid heeft."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ontzettend pijnlijk': Geweigerde veteranen in Arnhem krijgen excuses

"Uit piëteit voor mijn gesneuvelde compagniegenoten draag ik die lijst bij me", vertelde de veteraan aan de NOS. "Dat ik ze niet vergeet. Die mensen hadden ook graag willen leven, en ik zit hier na tachtig jaar nog."

Niet geschoten

Tijdens de slag had Moerman niet geschoten op mensen die uit de brandende gebouwen van het vliegveld vluchtten, vertelde hij. "Ik kon niet onderscheiden wie Hollanders waren en wie Duitsers", zei Moerman.

Nog altijd was hij daar dankbaar voor, omdat hij zich anders zijn leven lang zou hebben afgevraagd of hij misschien een vader met kinderen zou hebben gedood.

Na de oorlog werd de veteraan makelaar en taxateur. Dat beroep voerde hij ruim zestig jaar uit, tot 2007.

Bekijk ook de koning: 'Alleen rechtsstaat biedt bescherming tegen waanzin'

Dit jaar was de Dodenherdenking bijzonder: de Dam was vanwege de coronacrisis vrijwel leeg en voor het eerst in de geschiedenis hield een Nederlands staatshoofd een toespraak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore