Catshuisoverleg

Ingewijden: 'Nauwelijks versoepelingen met kerst'

06 december 2020 18:26 Aangepast: 06 december 2020 18:39
Premier Rutte arriveert bij het Catshuis Beeld © Foto: ANP

Voor de aankomende feestdagen hoeven we niet te rekenen op grote versoepelingen van de coronamaatregelen. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Mogelijk wordt de maximale groepsgrootte thuis wel iets verruimd voor een paar dagen. De meest betrokken ministers en een aantal topadviseurs hebben vandaag op het Catshuis overlegd over de coronamaatregelen.

Dinsdag geven premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie, waarin ze bekendmaken welke maatregelen er gelden voor de kerst. 

Besmettingen

Gezien de hoge besmettingscijfers zijn er nauwelijks versoepelingen mogelijk, zo valt te horen. Hooguit kan de maximale toegestane groepsgrootte tijdelijk wat worden opgehoogd, specifiek voor de feestdagen. Op dit moment geldt het advies om maximaal drie personen thuis te ontvangen. Eerder heeft het OMT al een tijdelijke verruiming besproken, van zes gasten in huis, in plaats van drie. 

Hele lijst met versoepelingen

Het kabinet had een hele lijst met mogelijke versoepelingen voorgelegd aan het Outbreak Management Team (OMT). Zo wordt gekeken naar een grotere groepsgrootte voor culturele instellingen, een beperkte opening van de restaurants (de zogeheten 'droge horeca') en het eerder sluiten van scholen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spanje soepel met kerst, Italië streng: Domenico (26) mag de stad niet uit

Sinds half oktober geldt in ons land de gedeeltelijke lockdown. De verwachting is dat dat pakket aan maatregelen nog verder wordt verlengd.

Horeca

Alle cafés en restaurants zijn sinds half oktober in Nederland gesloten. Ingewijden verwachten vooralsnog geen verandering of versoepeling voor de zwaar getroffen sector. 

Voor de zwaarst getroffen sectoren wordt gewerkt aan een extra financiële steun. Naar verwachting woensdag aanstaande presenteren de ministers Hoekstra (Financiën), Wiebes (Economische Zaken) en Koolmees (Sociale Zaken) de nieuwe invulling van het steunpakket. 

Morgen overlegt het kabinet met de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's in ons land. Dinsdag is overdag een kabinetsvergadering om de officiële besluiten te nemen en om 19.00 uur 's avonds is er een persconferentie. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore