Vuurwerk en molotovcocktails

ME weer in actie op Urk vanwege rellende jongeren

06 december 2020 07:44 Aangepast: 06 december 2020 14:24
Een groot gedeelte van Urk is dit weekend aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Beeld © ANP

Ondanks strenge maatregelen was het gisterenavond weer onrustig op Urk. Jongeren gooiden volgens een gemeentewoordvoerder met molotovcocktails en extreem gevaarlijk vuurwerk. Een aantal jongeren werd aangehouden.

Een ooggetuige zegt tegen Omroep Flevoland dat een deel van de rellende jongeren verkleed was als sint of piet. De Mobiele Eenheid moest eraan te pas komen om de groep jongeren uit elkaar te drijven. Na een aantal charges van de ME keerde na middernacht de rust op straat terug.

Samenscholingsverbod

Om rellen te voorkomen geldt er dit weekend een samenscholingsverbod voor meer dan vier personen. Maar daar hielden de jongeren zich niet aan.

Het is het derde weekend op rij dat het onrustig is op Urk. Eerder gooiden tientallen jongeren vuurwerk, flessen en stenen naar de ME. Tien jongeren kregen daarop een gedragsaanwijzing en moesten afgelopen vrijdag- en zaterdagavond thuisblijven.

Jongeren aangehouden

Volgens een woordvoerder van de gemeente was het gisteren tot redelijk laat in de avond relatief rustig op straat. "Mede door de inzet van mede-Urkers die jongeren aanspraken op straat en hen vroegen te vertrekken."

Toch ging het aan het einde van de avond mis en besloot burgemeester Cees van den Bos een noodbevel af te geven. De ME kwam in actie en een aantal jongeren werd aangehouden. Hoeveel aanhoudingen zijn verricht en hoe groot de groep is die voor overlast zorgde, kon de woordvoerder niet zeggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Urk grijpt opnieuw in na onrust: 'Kinderen zijn angstig'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore