Ga naar de inhoud
Zelfs -5,7 graden

Eerste grote strooiactie, ook komende dagen kans op gladheid

De combinatie van kou en vocht kan lokaal voor gladheid zorgen. Beeld © ANP

Voor het eerst dit seizoen heeft Rijkswaterstaat een uitgebreide strooiactie gehouden: 750.000 kilo zout is er gisteravond en vannacht gestrooid voor het bestrijden van de gladheid. Want het was behoorlijk koud aan de grond, in het Noord-Brabantse Volkel zelfs -5,7 graden.

Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is er nog geen sprake van een landelijke strooiactie. Dan wordt er ongeveer 1,2 miljoen kilo zout gestrooid. "Wel is het zo dat we niet eerder dit seizoen zo'n grote hoeveelheid hebben gestrooid."

De strooiwagens gingen de weg op in onder meer het westen van het land, het gebied rond Eindhoven en de omgeving van Utrecht. "Naast de kou was het ook redelijk vochtig", legt weerman Philippe Schambergen van Buienradar uit.

Warme bodem

Lokaal kon er daardoor gladheid ontstaan. "Maar de bodem bevat nog vrij veel warmte, omdat het nog niet heel lang koud is. Dat verkleint het risico op de gladheid wel." Vooral op bruggen kan het glad zijn

Dit
Lees ook:
Dit weekend de eerste sneeuwvlokken? 'Kans is zeker aanwezig'

Ook de komende nacht daalt de temperatuur flink. "Het gaat op grote schaal vriezen, dus ik verwacht dat ze vannacht ook wel weer de weg op gaan met strooiwagens", zegt de weerman. Vooral op bruggen kan het glad zijn.

Extra koud

Voor de tijd van het jaar is het wel extra koud. "Normaal gesproken is de minimumtemperatuur nu 2 graden, daar zitten we met -3 graden in De Bilt wel flink onder", zegt Schambergen. "En afgelopen nacht in Noord-Brabant dus zelfs richting de -6 graden aan de grond."

Dit
Lees ook:
Dit is waarom je zelfs in de winter onder de koude douche wil springen

Rest van de week

Morgen is er meer bewolking met af en toe zon en blijft het grotendeels droog met temperaturen tot 4 graden. Maandag kan er verspreid over het land flink wat regen vallen, terwijl vanaf dinsdag de bewolking de overhand neemt. Het blijft wel redelijk fris met temperaturen rond de 4 graden.

Bekijk ook: tientallen ongelukken door gladheid

00:40
Vorig jaar vonden er tientallen ongelukken plaats door de gladheid. Vooral in Friesland had het verkeer last van winterse buien.