Ga naar de inhoud
Peter R. de Vries ook bedreigd

Peter R. de Vries laakt 'onvolkomenheid' NCTV over doodsbedreigingen

Peter R. Vries Beeld © ANP

De advocaten van kroongetuige Nabil B. weten al zo'n 2,5 maand dat ze ernstig bedreigd worden. Datzelfde geldt voor Peter R. de Vries. De NCTV bevestigde die dreiging, maar wilde verder geen informatie geven, zei De Vries gisteren in tv-programma BEAU. Een 'onvolkomenheid', vindt hij.

De nieuwe advocaten van Nabil B., de kroongetuige in de zaak Marengo, staan op een dodenlijst, werd gisteren bekend. En ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die onderdeel uitmaakt van het team dat B. adviseert en verdedigt, loopt ernstig gevaar.

Bekijk hier het gesprek met Peter R. de Vries:

De advocaten en De Vries hoorden 2,5 maand geleden al over de dreiging. "Ik kan niet zeggen hoe of wat, maar dat verhaal is bij ons binnengekomen. Wij vonden het er nijdig, serieus uitzien. We hebben bevoegde instanties daarover geïnformeerd en gezegd: kijk daar eens naar", vertelde De Vries. 

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bevestigde de dreiging. "Maar als je dan aan ze vraagt hoe dat precies zit, dan krijg je niets te horen", zei hij. 

'Boefies uit het milieu'

Hij noemt dat een 'onvolkomenheid'. "Wij zijn geen boefies uit het milieu. Er zitten twee advocaten met een beroepsgeheim en ik hak ook al veertig jaar met dat bijltje. Dan kun je het niet maken om te zeggen; we informeren je niet."

'Advocaten
Lees ook:
'Advocaten kroongetuige Nabil B. staan op dodenlijst'

Een gesprek dat Peter R. de Vries en de twee advocaten, Peter Schouten en Onno de Jong, hadden met de NCTV verliep dan ook met een "pittige, ruzie-achtige" sfeer, zei De Vries.

Eerder meldde De Telegraaf al dat de advocaten en De Vries gevaar lopen wegens hun rol in het Marengo-proces tegen Ridouan Taghi, die volgens het OM behoort tot de Mocro-maffia.

In het programma Op1 bevestigden beide raadslieden gisterenavond dat ze zo'n twee maanden geleden te horen kregen dat ze op een dodenlijst staan. "Er is niet een echte lijst maar er is kennelijk wel informatie die is opgepikt door de politie waaruit blijkt dat er wellicht een liquidatie-opdracht is gegeven of zoiets", vertelde De Jong.

OM
Lees ook:
OM blundert opnieuw: weer foto's gelekt van kroongetuige Nabil B.
Bron: RTL Nieuws