Ga naar de inhoud
In twee provincies

Dit weekend de eerste sneeuwvlokken? 'Kans is zeker aanwezig'

Sneeuwballen lijken we nog niet te kunnen maken dit weekend. Beeld © Getty Images

We gaan richting het einde van het jaar en de temperatuur daalt steeds verder, maar een echte winter is natuurlijk niet compleet zonder sneeuw. Gaan de eerste sneeuwvlokken dit weekend al vallen? "Die kans is zeker aanwezig", zegt weerman Marc de Jong van Buienradar.

De laatste keer dat we met (natte) sneeuw te maken hadden, was eind februari, al waren dat niet echt hoeveelheden om over naar huis te schrijven. De laatste jaren valt sowieso minder sneeuw dan gemiddeld, maar dit weekend is de kans toch weer aanwezig.

Twee provincies

In twee provincies in Nederland is die kans het grootst. Zaterdagochtend is Groningen de eerste plek waar mogelijk sneeuw valt.

"Er trekt vannacht een actieve storing vanuit Duitsland over het noordoosten van Nederland en het zou kunnen dat daar een beetje natte sneeuw bij zit", zegt De Jong.

Nieuw
Lees ook:
Nieuw record: dit is de grootste sneeuwpop ooit gemaakt

En zondagavond is het zuiden van Limburg mogelijk aan de beurt. Vanuit de Alpen is een lagedrukgebied onderweg naar Nederland. En het is mogelijk dat daar sneeuw bij zit. "Maar het is nog niet duidelijk welke richting dat gebied precies gaat."

Grond te warm

Het zou vooral gaan om natte sneeuw. "Wellicht dat het in de nacht van zondag op maandag even blijft liggen in Zuid-Limburg, maar de grond is nog te warm. En het is ook weer niet zo’n grote hoeveelheid sneeuw."

Volgende week hoeven we voorlopig geen sneeuw te verwachten. "Het blijft wel winters weer met 's nachts een temperatuur rond het vriespunt en overdag een graad of 4 à 5", zegt De Jong.

Bekijk ook: zo werkt een witte kerst

01:12
Een witte kerst is niet zomaar een échte officiële witte kerst: daar zijn best een paar regels voor. Onze weervrouw Nicolien Kroon legt het je uit.