Ga naar de inhoud
'Crimineel gedrag'

Urk grijpt opnieuw in na onrust: 'Kinderen zijn angstig'

De politie arresteerde afgelopen weekend tien mensen voor geweld en gooien met zwaar vuurwerk. Beeld © ANP

"Dit is Urk niet meer", zegt burgemeester Cees van den Bos. De gemeente Urk is klaar met de recente onrust en voert een samenscholingsverbod in. Ook hebben tien verdachten een zogeheten gedragsaanwijzing gekregen: zij mogen zich vrijdag- en zaterdagavond niet op straat vertonen.

Afgelopen weekend waren er ook al extra maatregelen in Urk, maar toen liep het toch weer uit de hand. De politie arresteerde tien mensen voor geweld en gooien met zwaar vuurwerk.

Politie
Lees ook:
Politie massaal op de been op Urk: weer jongeren met zwaar vuurwerk

Voor komend weekend geldt in Urk ook een samenscholingsverbod voor meer dan vier personen. Er zijn volgens de burgemeester aanwijzingen dat de komende dagen opnieuw rekening moet worden gehouden met verstoringen van de openbare orde.

Niet meer veilig

Een deel van de gemeente is aangewezen als veiligheidsrisicogebied met cameratoezicht. "Mensen voelen zich niet meer veilig in hun eigen huis. Kinderen zijn angstig", zegt de burgemeester.

Urk
Lees ook:
Urk is dé coronabrandhaard van Nederland, hoe zit het in jouw gemeente?

Volgens de gemeente vertonen de relschoppers 'crimineel gedrag'. "Er is met flessen, stenen en vuurwerk naar de politie gegooid", zegt de burgemeester. "Er stonden zelfs molotovcocktails klaar. Daar wil je als jongere toch niet bij horen?"

De burgemeester van Urk maakt zich zorgen. "Politiemensen worden door tieners van 13 en 14 jaar uitgescholden voor kankerhomo's. Dat raakt mij, ook als ouder. Dit gedrag levert huiswerk op voor alle Urkers."