Voorjaarsstand

Zwijnen afschieten moeilijk door coronadrukte in bos

04 december 2020 12:37 Aangepast: 04 december 2020 13:37
Wilde zwijnen op een rustgebied in de Veluwe Beeld © ANP

Het gaat deze winter niet lukken om een groot aantal wilde zwijnen op de Veluwe af te schieten. Doordat veel mensen de bossen opzoeken in coronatijd, schrikken de zwijnen van de drukte en duiken ze diep weg in de bossen.

Op die manier zijn ze buiten het bereik van de jagers. Volgens Erik Koffeman van Faunabeheereenheid Gelderland lopen er op dit moment zo'n 5000 everzwijnen op de Veluwe. Dat zijn er te veel. Door te grote aantallen zwijnen loopt de natuur schade op en daarom stellen natuurbeheerders ieder jaar een gewens maximaal aantal vast. 

De gewenste voorjaarsstand staat dit jaar op 1100 dieren. Die stand moet in de wintermaanden door afschieten worden bereikt. Maar het gaat dit jaar dus niet lukken om 3900 dieren te doden. "We mogen blij zijn als we uitkomen op ongeveer 2000 beesten in het voorjaar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boswachters op Veluwe bekeuren 'toeristen' op zoek naar wolven

Leefgebieden verstoord

De faunabeheerder constateert dat er niet alleen veel meer wandelaars en fietsers in de bossen zijn, maar dat ze ook steeds vroeger komen, mogelijk juist om drukte te vermijden. "Het krieken van de dag is een goede tijd voor afschot. Maar onze jagers horen en zien dan al groepen recreanten. Dat is heel frustrerend." Ook crossen mountainbikers dwars door het bos en verstoren zo leefgebieden van de dieren.

De provinciale jagers kijken nu naar alternatieve manieren om meer zwijnen te kunnen afschieten. "Een bijkomend probleem is dat er door de droge, hete zomers enorm veel eikels en beukennootjes zijn. De evers hebben meer dan genoeg te eten en komen niet op lokvoer af. We hopen dat de bosvruchten aan het eind van de winter op zijn, zodat we dan de druk nog wat kunnen verhogen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore