Zaak Marengo

'Advocaten kroongetuige Nabil B. staan op dodenlijst'

04 december 2020 02:10 Aangepast: 04 december 2020 02:13
Zware beveiliging bij een zitting van het Marengo-proces in de rechtbank op Schiphol. Beeld © ANP

De nieuwe advocaten van Nabil B., de kroongetuige in de zaak Marengo, staan op een dodenlijst. Ook Peter R. de Vries, die onderdeel uitmaakt van het team dat B. adviseert en verdedigt, loopt ernstig gevaar. De beveiliging van het drietal wordt opnieuw bekeken.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft de advocaten en De Vries op de hoogte gebracht van de dreiging, schrijft De Telegraaf. B. is kroongetuige in de liquidatiezaak waarin Ridouan Taghi als hoofdverdachte geldt. B. wordt momenteel bijgestaan door Peter Schouten en Onno de Jong. 

Moord op Wiersum

Op 18 september van vorig jaar werd Derk Wiersum, de vroegere advocaat van B., op straat in Amsterdam doodgeschoten. Hij werd 44 jaar oud. Ook werd in 2018 de broer van B. vermoord in Amsterdam-Noord. 

Sinds de moord op Wiersum verdedigde een anonieme advocaat de kroongetuige, maar nadat die door B. werd weggestuurd, namen Schouten en De Jong het stokje over. Hoofdverdachte Taghi werd vorig jaar december opgepakt in Dubai. De zaak wordt behandeld in de zwaar beveiligde, speciale rechtbank op Schiphol. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaten staan stil bij moord op Derk Wiersum

Volgens de NCTV worden de advocaten en De Vries bedreigd omdat ze B. bijstaan in het Marengo-proces. De raadsmannen werden al beveiligd, maar de NCTV gaat de situatie nu opnieuw bekijken. 

'Bewuste keuze'

De advocaten blijven hun werk doen, zeggen ze in de krant. "De kroongetuige kan op ons blijven rekenen", zegt De Jong. "Ik heb destijds een bewuste keuze gemaakt om Nabil B. te verdedigen. Daar brengt dit uitermate vervelende bericht geen verandering in", vult Schouten aan. 

Ook in het Eris-proces, waarin kopstukken van motorclub Caloh Wagoh terechtstaan, worden betrokkenen bedreigd. De Jong staat ook in die zaak, die net als het Marengo-proces op Schiphol wordt behandeld, de kroongetuige bij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM blundert opnieuw: weer foto's gelekt van kroongetuige Nabil B.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore