Gevolgen coronacrisis

'Komende jaren massale leegstand winkels in binnensteden'

04 december 2020 00:49
Een bijna lege Hoogstraat in de binnenstad van Den Haag. Beeld © ANP

Als gevolg van de coronacrisis, zal de leegstand van winkels in binnensteden de komende jaren enorm toenemen. Dat voorspelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De leegstand zal in 2022 toenemen met 40 procent.

Het PBL bestudeerde samen met onderzoeksbureau Locatus naar 53 grote en kleinere binnensteden. Gekeken werd naar het aantal winkels en de grootte daarvan. De horeca zal de leegstand niet kunnen opvullen, denkt het PBL.

Ontslagen

De coronapandemie legt volgens het planbureau "ongekende druk" op het aantal bezoekers in binnensteden, dat nog niet op het niveau van voor de pandemie is. Bij minder winkelende mensen dalen de inkomsten voor ondernemers, die daardoor mensen moeten ontslaan. Dat treft jongeren en lager opgeleiden "onevenredig" veel, aldus het PBL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Retailsector: over een jaar staat een op de vijf winkelpanden leeg

De coronapandemie heeft ook gevolgen voor de inkomsten van gemeenten. Daar komt het geld voor het transformeren van winkelgebieden vandaan. De gemeenten krijgen sinds de coronapandemie minder toeristen- en parkeerbelasting binnen en hebben hogere uitgaven door de coronasteunmaatregelen.

Amsterdam

Naar verwachting krijgen grotere binnensteden de grootste klappen. Amsterdam vooral, daarna gaan Groningen, Delft en Haarlem het het meest merken. Het zijn plekken waar normaal gesproken veel dagjesmensen en toeristen komen. Wel zullen deze steden op lange termijn makkelijker herstellen, denk het PBL. 

Wat dat betreft moeten kleinere binnensteden zoals Heerlen en Assen zich meer zorgen maken: daar worden de problemen die er al waren verergerd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koopjeswinkel Action draait lekker, 17 procent meer winst

Uiteindelijk komen de Nederlandse binnensteden de coronapandemie wel door, denkt het PBL. Bij voorgaande crisissituaties pasten de gebieden zich aan, bijvoorbeeld door winkels te vervangen met horeca. Toch raadt het PBL een "overhaaste herinrichting" af. Het planbureau raadt binnensteden aan om de situatie af te wachten.  

Wonen in binnenstad

De afgelopen jaren werden winkelpanden omgevormd tot woonruimte. Daardoor verhuisden er meer mensen naar binnensteden. Die trend zet zich door. Of de coronapandemie die ook verder versterkt, is onduidelijk.

Binnensteden veel te druk

Eind vorige maand werden op enkele plekken binnensteden eerder gesloten omdat het te druk was.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore