Oproep was succesvol

Toch genoeg griepvaccins voor mensen tussen 60 en 70

03 december 2020 18:29 Aangepast: 03 december 2020 18:41
Een arts geeft een patiënt de griepprik. Beeld © ANP

Er zijn genoeg griepvaccins om alle Nederlanders ouder dan 60 jaar in te enten. Dat meldt de LHV, de landelijke vereniging van huisartsen. Eind oktober werd gezonde mensen tussen de 60 en 70 jaar nog gevraagd de griepprik even uit te stellen. Die oproep heeft gewerkt, stelt de huisartsenvereniging.

Wie een griepprik wil, kan waarschijnlijk vanaf volgende week contact opnemen met de huisarts. De huisartsen zijn nu ingelicht om voorbereidingen te gaan treffen.

Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 6 miljoen mensen de uitnodiging om de griepprik te komen halen. Zo'n 3 miljoen mensen doen dat ook daadwerkelijk.

Extra vaccins besteld

Omdat de verwachting was dat het vaccin door corona populairder zou zijn, had het ministerie van Volksgezondheid 520.000 vaccins extra besteld. In totaal zijn 3,88 miljoen vaccins beschikbaar. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Run op griepprik: kabinet roept gezonde zestigers op niet te komen

Een griepprik beschermt niet tegen corona. Maar omdat griep de weerstand aantast, is dat voor veel mensen een extra stimulans om zich dit jaar toch te laten vaccineren. Als je een ernstige longontsteking door corona hebt gehad en daarna ook nog griep krijgt, of andersom, dan kan dit een 'behoorlijke aanslag' op je lichaam zijn, zegt het RIVM.

Risicogroepen

Daarom wilde het ministerie ervoor zorgen dat mensen uit risicogroepen, zoals 70-plussers en mensen met een medische aandoening als diabetes, hart- en longziekten en verminderde weerstand, voorrang zouden krijgen bij het halen van de griepprik.

Bekijk ook: zorgpersoneel ziet vaak af van griepprik

Hoewel ze zelf in de frontlinie staan, zien zorgmedewerkers vaak af van het halen van een griepprik, bleek eind vorig jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore